Прості громадяни надто часто опиняються на передовій боротьби з корупцією. Вони стикаються з вимаганням хабарів, коли хочуть піти до лікаря, знайти місце в школі для своїх дітей чи подати заяву в поліцію. І страждають завжди найбільше ті, хто має найменше можливостей дати хабар.

Не дивно, що вимірювання рівня корупції – серед головних завдань Цілей сталого розвитку ООН. Transparency International також переконана, що необхідно мати високоякісні дані. Саме тому важливо питати справжніх людей, як вони стикаються з корупцією в повсякденному житті.

Останні висновки серії «Барометр світової корупції» від Transparency International – найбільшого в світі опитування, де йдеться про безпосередній особистий досвід громадян з корупцією в повсякденному житті – показують, чого зазнають люди і як далеко мусять заходити держави заради боротьби з корупцією.

Рівні корупції в світі

Майже кожен четвертий респондерт дав хабар для отримання доступу до державної послуги протягом 12 місяців до моменту запитання.

Тож не дивно, що більшість людей по світу не вважають, що уряди успішно борються з корупцією. 57% думають, що їхній уряд не справляється,  а на думку 30%, їхній уряд справляється добре.

Звичайні люди можуть посприяти змінам

Однак оптимістично те, що понад половина людей у світі – особливо молоді люди – погодились, що громадяни можуть щось змінити.

П’ятдесят вісім відсотків людей віком до 24 років включно сказали, що відчувають в собі силу творити зміни. П’ятдесят відсотків людей віком від 55 років також погодились з цим.

Поліцію та виборних посадовців названо найбільш корумпованими

Ми попросили людей визначити, які інституції вони вважають найбільш корумпованими. Опитування включало такі групи як поліція, виборні посадовці, урядові чиновники, керівники компаній, місцевий уряд, Прем’єр-міністр / Президент, податківці, судді та релігійні лідери.  Поліція і виборні посадовці «перемогли» з однаковим результатом у 36% людей, які визначали їх як надзвичайно корумповані.

Було визначено і певні регіональні відмінності:

  • В регіонах Азія-Тихий океан (39%) та Африка на південь від Сахари (47%) поліцію визначили як найбільш корумповану установу
  • В Європі та Центральній Азії (31%) найбільш корумпованими визначили виборних посадовців
  • В Америках найгірший результат отримали і поліція, і виборні посадовці (по 46%)
  • На Середньому Сході та Північній Африці виборні посадовці, податківці та урядові чиновники вважаються надзвичайно корумпованими на думку 45% населення, вищий відсоток ніж в будь-яких інших інституцій чи груп

Результати покривають 119 держав, територій та регіонів по всьому світі. Вони ґрунтуються на інтерв’ю з 162 136 дорослими з березня 2014 року по січень 2017 року.

Повний підсумковий звіт: Люди та корупція: голоси громадян з усього світу

Щоб переглянути рекомендації Transparency International щодо боротьби з корупцією в державних послугах, від врядування до держзакупівель, перейдіть за наступним посиланням.

Завантажити прес-реліз