Transparency International Ukraine закликає народних депутатів проголосувати за зміни до Кримінального процесуального кодексу, без яких розслідування корупційних злочинів малоефективне.

За високого суспільного запиту на боротьбу з корупцією правоохоронні органи повинні мати належні законодавчі умови та ефективні інструменти для розслідування. Про ці правки роками говорить експертна спільнота, громадські організації та міжнародні партнери України.

Серед змін до КПК, які вкрай необхідно ухвалити: 

  • право на незалежне прослуховування для НАБУ та ДБР. Сьогодні ці органи правопорядку не можуть здійснювати «прослуховування» без СБУ чи Національної поліції, що зводило нанівець деякі розслідування через витік інформації;
  • право Генпрокурора, його заступника, керівника регіональної прокуратури доручати повідомляти про підозру іншим прокурорам, слідчим, адже саме відсутність такої можливості була причиною значної кількості рішень суду, що підозрюваний не вважаються притягнутими до кримінальної відповідальності;
  • обчислення строків досудового розслідування з моменту повідомлення про підозру;
  • скасування монополії державних експертних установ на проведення експертиз. Зобов’язання сторін кримінального процесу користуватися тільки державними установами значно обмежує можливості громадян здійснювати захист своїх прав у передбачених законодавством рамках тощо.

Ухвалення змін до КПК покращить ефективність досудового розслідування, зокрема і в справах топ-корупції. Transparency International Ukraine переконана, такі інструменти сприятимуть професійній та незалежній роботі та утвердженню верховенства права в Україні.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(194) "Ухвалення змін до КПК покращить ефективність досудового розслідування, зокрема і в справах топ-корупції. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Ухвалення змін до КПК покращить ефективність досудового розслідування, зокрема і в справах топ-корупції.

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі та eHealth. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.