Наближається період свят, а отже, і подарунків. Традиційно, їх отримують і чиновники, але інколи презенти переходять рамки законодавства. Розповідаємо, що можна подарувати, аби не наражати на небезпеку посадовців.

Увага! Не забувайте про те, що зарплати чиновникам платить не абстрактна “держава”, а ми з вами, тобто платники податків.

Ми вирішили оновити нашу інструкцію про те, що ж насправді можна дарувати чиновникам, аби не переходити рамки закону.

Уточнимо: подарунок — це грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які надають/одержують безоплатно або за ціною, нижчою мінімальної ринкової (частина перша статті першої Закону України “Про запобігання корупції”). Це означає, що ділові подарунки у грошових межах, визначених законом, можливі, тому головне вміти правильно, не порушуючи закону, подарувати їх чиновнику. Тому, якщо ви вирішили презентувати сувенір, дотримуйтесь наступних кроків.

 

Вартість подарунка

Варто дарувати разовий подарунок, який не перевищує прожитковий мінімум для працездатних осіб станом на день прийняття такого подарунка. Тобто якщо ми даруватимемо подарунок до Нового 2022 року, тоді його вартість не повинна перевищувати 2 481 грн. А за 2021 рік сукупна сума подарунків від однієї особи не повинна перевищувати 4 540 грн, тобто два прожиткових мінімуми станом на 1 січня 2021 року. 

Зверніть увагу: діловий подарунок має відповідати загальновизнаним уявленням про гостинність. Чиновникам (чи їхнім близьким особам) не можна одержувати подарунки у зв’язку із виконанням ними функцій держави чи місцевого самоврядування.

Ми підготували для вас варіанти, що це може бути.

● Адміністративний кодекс України з ілюстраціями – близько 250 грн.

● Мотиваційний скретч-постер “100 великих справ” – близько 600 грн.

● Ароматична свічка – близько 400 грн.

● Дерев’яна Головоломка “Сонечко” – близько 350 грн.

● Будильник, що втікає, на коліщатках – близько 450 грн.

До речі, майже всі їх можна знайти від українських виробників, тож так ви ще й підтримаєте наших підприємців і не порушите закон, вітаючи посадовців.

 

Якщо дивитися на поважні подарунки більш традиційних категорій, можна придбати: 

● Віскі 12-річної витримки Chivas Regal (1 л) –  близько 1800 грн.

● Коробка цукерок – від 50 грн.

● Букет або новорічний кошик – від 500 грн.

 

Також ви можете подарувати купони на пожертву у фонди та організації. Це буде приємно для людей, які вважають за необхідне підтримувати ініціативи, що часом вирішують дуже важливі соціальні (та не тільки) проблеми.

Є ще варіант, для найкреативніших: ваша увага та вдячність — безцінні. Чиновники точно оцінять пости у фейсбуці, просту листівку або особисте привітання 🙂

 

Хто дарує подарунок?

Обмеження щодо вартості подарунка знімаються, якщо його дарують близькі особи. За Законом України “Про запобігання корупції”, близькі особи — це чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний та двоюрідний брати, рідна та двоюрідна сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки), усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням, а також члени сім’ї: 

а) особа, яка перебуває у шлюбі із суб’єктом та діти зазначеного суб’єкта до досягнення ними повноліття — незалежно від спільного проживання із суб’єктом;

б) будь-які особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки із суб’єктом (крім осіб, взаємні права та обов’язки яких не мають характеру сімейних), у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

Зверніть увагу: ділові подарунки НЕ можна отримувати від підлеглих!

 

Вигляд подарунка

Подарунок у вигляді загальнодоступних знижок на товари, послуги, загальнодоступні виграші, призи, премії, бонуси обмеженню не підлягають.

 

Яке покарання чекає у разі недотримання вищезазначених правил?

Посадовці отримують адміністративний штраф від 1 700 грн до 3 400 грн з конфіскацією подарунка. Якщо ж така дія буде вчинена повторно протягом року, то чиновник сплатить штраф від 3 400 грн до 6 800 грн з конфіскацією подарунка (пожертви) та з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік.

Чиновникам варто пам’ятати: 

1) Отримання будь-якого подарунка не повинно впливати на об’єктивність чи неупередженість прийняття особою рішень або на вчинення протиправних дій.

2) Окрім того, рішення, прийняте посадовцем на користь особи, від якої вона чи її близькі особи отримали подарунок, вважаються такими, що прийняті в умовах конфлікту інтересів, і на ці рішення розповсюджуються положення статті 67 Закону України «Про запобігання корупції», тобто воно може бути визнаним недійсним.

3) Подарунок не можна вимагати, просити чи одержувати через інших осіб для себе або близьких осіб за певних умов.

 

Зберігайте інструкцію собі та поширюйте друзям, щоб знати, як діяти, коли захочете привітати посадовців!