Причиною низької конкуренції на допорогових закупівлях є, зокрема, практика частих безпідставних дискваліфікацій. Інше пояснення – відсутність ефективного контролю з боку Державної аудиторської служби України та Департаменту захисту економіки Національної поліції. Про це під час прес-сніданку «Тендери 2017: які зміни чекають на допороги» заявив керівник Програми інноваційних проектів Transparency International Україна Віктор Нестуля.
За його словами, щодня в системі ProZorro оголошується 4500 закупівель, з них 3500 – допороги, в тому числі, 2500 неконкурентні закупівлі. Тим часом, на конкурентних допорогових закупівлях конкуренція є вкрай низькою.
У бізнеса зникає бажання приходити на допороги, платити гроші за участь, витрачати свій час на участь при тому, що вони знають, що їх можуть з легкістю безпідставно дискваліфікувати“, – відзначив Віктор Нестуля.
На думку експерта, необхідно ввести допорогові закупівлі під дію закону “Про публічні закупівлі”. При тому обгрунтовано визначити доцільний рівень “порогів”. Введення допорогів під дію закону дозволить ДАСУ та ДЗЕ НП України займатися моніторингом цих закуівель. Також це запровадить зрозумілу відповідальність за обмеження конкуренції на допорогах.
Прослухати весь виступ: