Трансперенсі Інтернешнл Україна оприлюднила результати дослідження «Захистити свої права: як працює оскарження закупівель за новими правилами».

Якщо учасник вважає, що замовник порушив його права, він може звернутися до Колегії АМКУ. Така можливість існує вже понад п’ять років, проте з 19 квітня 2020 року правила оскарження змінилися:

  • учасник може змусити замовника скасувати своє рішення про відміну закупівлі і відхилення всіх пропозицій;
  • якщо Колегія АМКУ задовольняє скаргу, скаржник отримає назад сплачені за її подання кошти;
  • скаржник більше не може відкликати скаргу;
  • оплата за подання скарги здійснюється винятково онлайн.

Згідно з результатами дослідження ТІ Україна, ці нововведення спричинили позитивні зрушення в оскарженні публічних закупівель. Насамперед частка задоволених скарг зросла на понад 20%. Натомість частки незадоволених і відхилених — навпаки зменшилися. Також Колегія АМКУ стала швидше приймати рішення щодо скарг: час розгляду скоротився з 20 до 17 днів.  

«Звісно, існують певні моменти, які потребують удосконалення, наприклад скарги на відміну, які мають низку проблем. Але загалом ми спостерігаємо переважно позитивні наслідки зміни правил оскарження», — пояснює координатор проєктів досліджень ТІ Україна Артем Давиденко.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(364) "Звісно, існують певні моменти, які потребують удосконалення, наприклад скарги на відміну, які мають низку проблем. Але загалом ми спостерігаємо переважно позитивні наслідки зміни правил оскарження." ["quote_author"]=> string(29) "Артем Давиденко" }

Звісно, існують певні моменти, які потребують удосконалення, наприклад скарги на відміну, які мають низку проблем. Але загалом ми спостерігаємо переважно позитивні наслідки зміни правил оскарження.

Артем Давиденко

Навіть попри те, що бізнесу почали повертати кошти за задоволені скарги, скаржники сплатили до Державного бюджету у 2020 році більше коштів, ніж було заплановано.

«На жаль, усі ці позитивні зрушення можуть перекреслити нещодавні зміни, які Верховна Рада ухвалила законопроєктом 5309. Бізнес буде зобов’язаний надавати докази порушень своїх прав та інтересів, коли суть скарги стосується тендерної документації — а це далеко не завжди можливо. Це нововведення дозволить АМКУ в ручному режимі обирати скарги для розгляду і відповідно обмежить доступ учасників до захисту своїх прав у публічних закупівлях», — резюмує заступник виконавчого директора з реалізації інноваційних проєктів ТІ Україна Іван Лахтіонов.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(808) "На жаль, усі ці позитивні зрушення можуть перекреслити нещодавні зміни, які Верховна Рада ухвалила законопроєктом 5309. Бізнес буде зобов’язаний надавати докази порушень своїх прав та інтересів, коли суть скарги стосується тендерної документації — а це далеко не завжди можливо. Це нововведення дозволить АМКУ в ручному режимі обирати скарги для розгляду і відповідно обмежить доступ учасників до захисту своїх прав у публічних закупівлях" ["quote_author"]=> string(28) " Іван Лахтіонов" }

На жаль, усі ці позитивні зрушення можуть перекреслити нещодавні зміни, які Верховна Рада ухвалила законопроєктом 5309. Бізнес буде зобов’язаний надавати докази порушень своїх прав та інтересів, коли суть скарги стосується тендерної документації — а це далеко не завжди можливо. Це нововведення дозволить АМКУ в ручному режимі обирати скарги для розгляду і відповідно обмежить доступ учасників до захисту своїх прав у публічних закупівлях

Іван Лахтіонов