Дрогобицька міська рада, яка посіла перше місце у Рейтингу прозорості 100 міст України, запустила запис до навчальних закладів міста на основі технології Blockchain.

Однією з рекомендацій для міста від Трансперенсі Інтернешнл Україна було створити онлайн-систему запису до навчальних закладів і садочків з можливістю відстежувати стан заяви. Міська рада пішла далі й трохи більше місяця тому запустила можливість запису до дитячих садочків і шкіл на основі технології Blockchain.

Що таке блокчейн?

Це технологія, яка унеможливлює фальсифікацію даних; це розподілена база даних, що зберігає впорядкований ланцюжок записів (так званих блоків), що постійно довшає. Кожний наступний блок містить дані про попередній.

Як це працює у Дрогобичі?

Всі дані про заявки на вступ зберігаються в розподіленому реєстрі, який неможливо сфальсифікувати.

Допомогли місту втілити цю технологію компанія Bloqly – вони вперше в Україні та світі почали використовувати технологію блокчейн для запису до школи та садочку.

Використання технології блокчейн в освітніх рішеннях є кращою практикою для міст, які хочуть втілити рекомендації щодо підвищення прозорості міст у сфері освіти (індикатори А16121, А16123, А16124).

Винятковість черги полягає у тому, що всі дії, що відбуваються в системі з самого початку, записуються на блокчейн Bloqly, який унеможливлює підробку, заміну або видалення інформації.

Що ж характеризує технологію Blockchain та які переваги надає міським радам її використання?

НЕМОЖЛИВА ВТРАТА АБО ПОШКОДЖЕННЯ ДАНИХ. Завдяки тому, що інформація одночасно розподілена на велику кількість незалежних комп’ютерів, знищити (або змінити) ані частково, ані повністю внесену інформацію,неможливо.

ПРОЗОРІСТЬ І ВІДКРИТІСТЬ ДАНИХ. Будь-хто в будь-який момент може перевірити достовірність даних; це, окрім іншого, надає можливість здійснювати аналіз та обмінюватися даними задля покращення їхньої якості.

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ. Забезпечується розподіл, збереження та синхронізація даних між багатьма комп’ютерами. Рішення також приймаються децентралізовано (в черзі на блокчейні не можна прийняти рішення про зарахування одноосібно, а тільки спільно та прозоро).

Результатом використання технології може стати зменшення рівня корупції, адже унеможливлюється підробка чи зміна інформації, а також підвищується довіра до влади, адже громадяни бачать всі процеси.

Ознайомитися з повною інструкцією щодо користування сервісом для міст і батьків.