Війна пролила світло на людей і їхні цінності. Поки одні світові лідери блокують повне ембарго російської нафти, інші — роблять все, щоб не залежати від росії. 

Польща, Литва, Латвія і Естонія серед тих, хто пліч-о-пліч з Україною бореться проти російської збройної агресії. Їхні громадяни відпрявляють тонни гуманітарки, надають прихистки, влаштовують протести і благодійні концерти, а політики відстоюють інтереси України на міжнародній арені. Чому вони це роблять?

По-перше, ці чотири країни сповідують схожі європейські і демократичні цінності. Ці країни давно розвиваються самостійним шляхом, здобули незалежність і цінують свободу. Тому Польща, Литва, Латвія і Естонія відкрито підтримують наближення України до Європейського Союзу та НАТО. З іншого боку, вони розуміють наші проблеми і таке наболіле мовне питання. До прикладу, у балтійських країнах деякі люди розмовляють російською і перебувають у російськомовній бульбашці.

По-друге, Польща, Литва, Латвія і Естонія усвідомлюють реальну загрозу поширення російської збройної агресії за межі українських кордонів. Саме тому вони хочуть посилити оборону своєї територій постійною присутністю НАТО. Щоб не стати жертвами нападу рф, ці країни підтримують Україну зброєю, технікою та іншими речами. 

Так, наприклад, Польща передала Україні озброєння на приблизно 7 мільярдів злотих (понад $1,6 мільярда). Від Латвії надійшли боєприпаси, переносний зенітно-ракетний комплекс Stinger та інше оборонне спорядження. З Литви до України прибули ПЗРК Stinger, високомобільні багатоцільові колісні транспортні засоби HMMWV та інша військова амуніція. А Естонія передала протитанкові ракети, міни, гаубиці, безвідкатні протитанкові гармати, автоматичну зброю, боєприпаси, одноразові гранатомети та ручні гранати на понад 220 млн євро. 

За даними Кільського інституту світової економіки Естонія надала Україні найбільшу допомогу серед усіх країн світу у співвідношенні до власного ВВП — 0,8%. Наступна у рейтингу Латвія з 0,7%, Польща 0,4% і Литва трохи більша за 0,1%.

По-третє, жодна з цих країн не толерує війну. У цьому контексті дуже показовим став візит президентів Литви Гітанаса Науседа, Польщі Анджея Дуду, Естонії Алара Каріса і Латвії Егілса Левітса. На початку квітня вони відвідали Київ, Бучу, Бородянку та Дмитрівку Київської області, щоб на власні очі побачити наслідки воєнних злочинів армії рф. 

Цією поїздкою вони продемонстрували солідарність і готовність продовжувати військову допомогу. За майже місяць після візиту Польща надала понад 200 танків Т-72, а Литва передала важкі міноменти.

Крім цього, Естонія і Латвія стали першими країнами, які визнали геноцидом агресію росії проти України. 21 квітня 2022 року естонський парламент ухвалив таке рішення одноголосно, латвійський парламент проголосував відповідно. 

Кожна політична заява, введення санкцій проти росії, постачання зброї та будь-яка інша форма допомоги — не пустий звук від Польщі чи країн Балтії. Вони роблять все, щоб врешті-решт зупинили тотальне російське зло.