Початок 2023-го в Україні виявився дуже насиченим на антикорупційні викриття, підозри та рухи у справах щодо корупціонерів. Розбираємося, що сталося і які висновки з цього.

Так, окрім перестановок в уряді на порядку денному є ще дві важливі теми: закупівельний скандал Міноборони та викриття хабарництва пана Лозинського.

Минулого тижня Україну сколихнув продуктово-закупівельний скандал з Міноборони. Усе почалося з того, що журналісти звинуватили МО в тому, що вони закупають харчі для військових втричі дорожче, ніж у супермаркеті. У відповідь Олексій Резніков назвав це спробою дискредитувати Міноборони перед важливим засіданням у Рамштайні, де обговорювали поставки танків Україні. Депутати ж ініціювали закон про часткове відкриття даних про закупівлі в умовах воєнного стану. Як стало відомо, НАБУ почало розслідувати ймовірний злочин ще до розголосу в ЗМІ. Де шукати зраду, якщо вона взагалі є — ми пояснили тут.

Цей скандал не лише викликав шалене обурення у суспільстві, а й спричинив кадрові зміни. 24 січня заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов подав у відставку, а директора департаменту закупівель Міноборони Богдана Хмельницького звільнили з посади.

Одночасно зі скандалом по Міноборони розвивалася й не менш резонансна подія – 21 січня НАБУ затримало заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василя Лозинського. Його звинувачують в отриманні хабаря в розмірі 400 тис. доларів на закупівлі генераторів. Уже 22 січня уряд звільнив Лозинського з посади. А 24 січня ВАКС арештував ймовірного організатора передачі хабаря Лозинському Сергія Кривого з альтернативою внесення застави у 100 000 472 грн, його пособникам Миколі Лукашику призначили 27 млн грн і Роману Кінтеру — понад 800 тис. грн. Лозинського ж Антикорсуд відпустив без грошової застави, але САП вже заявила що оскаржить це рішення.

Серед інших гучних справ у січні – премії Андрія Коболєва. 19 січня НАБУ-САП повідомили про підозру ексголові “Нафтогазу” Андрію Коболєву. Його підозрюють у заволодінні у 2018 році понад 229 млн грн. Він нібито видав наказ про преміювання працівників, на підставі якого йому виплатили $10 млн за екстраординарні досягнення. ВАКС відмовився брати Коболєва під варту, але САП уже зібралася оскаржувати це рішення. 

Також у перший місяць року регулярно чуємо про підозри нардепам у недостовірному декларуванні. Серед них: Камельчук, Герасимов, Шол

А в епіцентрі цього січневого антикорупційного буревію тим часом продовжують зміцнюватись антикороргани. Так, конкурс з обрання керівника НАБУ досить активно просувається. Комісія вже оголосила 22 кандидатів, які пройшли до етапу співбесід.А от в конкурсі з обрання очільника АРМА поки що надто тихо. Очікуємо, що комісія найближчим часом відновить свою роботу.

Тож, підсумуємо. Наявність гучних антикорупційних розслідувань, безумовно, свідчить про активну роботу антикорупційних органів. Одним з поштовхів до цієї активізації стало призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури влітку 2022 року. Зокрема завдяки цьому, ми зараз бачимо результати роботи НАБУ-САП. Велику роль в антикорупційних викриттях відіграли й журналісти та громадськість, завдяки яким було оприлюднено факти, що були поза увагою правоохоронців. 

Корупція є внутрішнім ворогом, боротьба з яким триває і завжди на часі. Звісно, в умовах воєнного стану, коли багато інформації приховано від громадськості, легше сховати «схеми» чи «відкати». І це шкодить міжнародному іміджу України. 

Однак, Україна показала, що може протистояти не тільки армії рф, але й корупціонерам. І для того, щоб робити це ефективно — ми маємо завершити конкурси на керівників НАБУ та АРМА, реформувати конституційне судочинство, повернути е-декларування та, зрештою, максимально відкрити дані, які не несуть загрози безпеці, аби журналісти та громадськість могли ефективно контролювати діяльність влади.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(207) "Наявність гучних антикорупційних розслідувань, безумовно, свідчить про активну роботу антикорупційних органів." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Наявність гучних антикорупційних розслідувань, безумовно, свідчить про активну роботу антикорупційних органів.