Ми порівняли минулорічні бюджети антикорупційних органів та ті, які очікують їх у 2021 році. Звісно, не могли обійти стороною і інші органи влади.

Найкрасивіша цифра у Міністерства внутрішніх справ — понад 98 млрд!

Пощастило й Офісу Генпрокурора — його бюджет збільшили з 7,9 млрд грн до 11,5 млрд грн, тобто майже на 47%. Зазначимо, що останній раз таке різке збільшення фінансування у Генпрокуратури було за Луценка у бюджеті на 2017 рік.

Державне бюро розслідувань отримало у півтора раза “багатший” бюджет. Фінансування партій з держбюджету зросте майже у 2,5 раза. На довгоочікуване нове Бюро економічної безпеки у 2021 планують витратити 587 млн.

Як збільшили фінансування органів антикорупційної інфраструктури:

НАЗК — 11,5%,

НАБУ — 15,3%,

АРМА — 43,6%,

ВАКС — 75,0%

2020 рік був роком економії, тому заплановане зростання витрат можна вважати логічним. До того ж, ми знаємо, як відбуваються зміни в бюджеті та “топимо” за гідне фінансування, відповідно до пріоритетів.

Фінансування деяких інституцій судової влади зросло мінімально, на:

Конституційний Суд України — 1,2%,

Верховний Суд — 3,7%,

Вища рада правосуддя — 1,4%.

Ну що, бюджет ухвалено, і це привід вкотре нагадати, що державні інституції, зокрема антикорупційні, — не підприємства, і не повинні бути самоокупними, тобто не мусять прямо покривати витрати на їхнє утримання. 

Першочергово:

НАБУ — має запобігати, розслідувати та розкривати корупційні злочини високопосадовців.

САП — здійснювати процесуальне керівництво та підтримувати обвинувачення в суді.

НАЗК — формувати антикорупційну політику держави

ВАКС — здійснювати правосуддя.

Саме ці функції при належній реалізації покликані забезпечити викорінення корупції в державі, що  зменшить втрати бюджету. 

Ні НАБУ, ні САП, ні НАЗК не можуть виконувати фіскальну роль і бігати за «прибутком» для держави.

Вибудувана та ідеально функціонуюча антикорупційна інфраструктура має не «заробити», а запобігти втратам.   

Для цього інституції, насамперед антикорупційні, повинні бути незалежними і забезпечені необхідним для ефективної та повноцінної роботи. Фінансова складова — один з компонентів, що сприяє цьому.

 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(203) "Вибудувана та ідеально функціонуюча антикорупційна інфраструктура має не «заробити», а запобігти втратам.   " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Вибудувана та ідеально функціонуюча антикорупційна інфраструктура має не «заробити», а запобігти втратам.