15 вересня Кабмін погодив проєкт бюджету України на 2022 рік. Цей документ уже перейшов у парламент, і саме він стане основою для роботи нардепів.

За новий бюджет нардепи мають проголосувати у першому читанні до 20 жовтня. ТІ Україна порівняла запропоновані видатки антикорупційних та інших органів із тими, що були затверджені на 2021 рік.

Найбільшу суму планують віддати Міністерству внутрішніх справ — понад 98 млрд. Однак несподіванкою є те, що у 2022 році Кабмін хоче виділити МВС майже на 70 млн менше, ніж у бюджеті на 2021-й.

Що ми бачимо в пропозиціях для органів антикорінфраструктури? Порівняємо із видатками з поточного бюджету.

НАЗК: -10% (-44 млн).

Тут йдеться про  фінансування апарату Агентства. Але на фінансування політичних партій, яке теж входить у бюджет НАЗК, виділили  +21% (+189 млн). Чому, як гадаєте?

НАБУ: +10% (+113 млн).

ВАКС: +26% (+135 млн грн).

АРМА: -15% (-40 млн).

САП: -2% (-3 млн).

Загалом на Офіс Генерального прокурора планують витратити 13,6 млрд, з яких 132 млн хочуть виділити САП. Це на 3 млн менше, ніж торік.

 

 

Як бачимо, 3 з 5 органів антикорупційної інфраструктури наступного року можуть отримати менше фінансування, ніж цьогоріч — НАЗК, САП та АРМА. А от фінансування ВАКС та НАБУ уряд пропонує збільшити.

Антикорупційні інституції повинні бути незалежними, і повноцінне фінансування — важлива складова такої незалежності. Щоправда, всі вказані суми ще можуть змінитися — залежно від того, що про ці цифри думають народні депутати.