6 липня розпочинається другий етап конкурсу на посаду керівника нової для України інституції Бюро економічної безпеки (БЕБ).

Наразі виникає безліч питання щодо цієї інституції — що це за орган, для чого він має бути створений, як проходитиме конкурс з обрання його очільника тощо. 

Взимку 2021 року Верховна Рада нарешті проголосувала за створення нового органу Бюро економічної безпеки. Саме ця інституція відтепер буде займатися розслідуваннями економічних злочинів. 

Бюро має стартувати 25 вересня 2021 року, а Державна фіскальна служба й податкова міліція припинять своє існування поступово протягом шести місяців.

Новий орган розслідуватиме всі злочини, пов’язані з економікою та фінансами — шахрайство з грошима, відмивання коштів, доведення до банкрутства тощо. Ба більше — інституція має стати й аналітичним органом, який викриватиме злочинні схеми.

Перший етап становлення органу   вибір керівника. Конкурс на зайняття посади очільника БЕБ розпочато в червні і вже завершився перший його етап подання заяв, яких на адресу конкурсної комісії надійшло 59.

6 липня розпочинається другий етап конкурсу тестування на знання законодавства.  До участі в тестуванні члени конкурсної комісії допустили 48 кандидатів. 

Після тестування передбачена спеціальна перевірка згідно з законодавством України.

Потім кандидати, які наберуть прохідний бал, виконають практичні завдання. 

Останній етап конкурсу – співбесіда з кандидатами. За її підсумками конкурсна комісія обере трьох претендентів, яких подасть прем’єр-міністру Денису Шмигалю. Саме він і ухвалить остаточне рішення.

Конкурсна комісія складається з восьми осіб: по три представники від РНБО та Кабміну, два — від Верховної Ради. Головою комісії став ексміністр економіки, Тимофій Милованов.

Ми в ТІ Україна будемо стежити за конкурсом і незабаром розкажемо про кандидатів, які пройдуть етап тестування.