Трансперенсі Інтернешнл Україна оприлюднила результати дослідження “Чому розривають договори в Prozorro?”. Фахівці команди DOZORRO проаналізували розірвання у 2017-2019 роках і розробили низку рекомендацій, як зменшити кількість розірваних та оптимізувати дані в Prozorro.

З 2017 до кінця 2019 року відомо про розірвання 61 563 договорів на загальну суму 91,7 млрд грн. Щороку відсоток розірваних договорів зменшується.

У Prozorro значна частина договорів не має інформації про завершення. Так, відсутні звіти про виконання понад 70% договорів, які мали завершитися протягом 2017—2019 рр., — загалом 2,3 млн договорів на загальну суму понад 1,68 трлн грн. Понад 50% замовників не внесли інформацію про завершення договорів.

Причини розірвання замовник указує в довільній формі й часто розмито (наприклад, «за згодою сторін»). Через це в третині розірваних договорів неможливо визначити, що саме стало причиною розірвання.

Кожен третій договір розірвали через виявлені в ньому технічні помилки та необхідність коригування інформації. Некоректно внесені дані частіше трапляються в договорах, укладених за результатами неконкурентних процедур, оскільки в них замовник вносить дані переважно вручну. Зокрема, 19,2% від розірваних договорів, укладених за переговорною процедурою, і 47,9% від розірваних звітів про укладений договір розірвали через наявні в них технічні помилки.

У 13,9% розірваних договорів були виявлені порушення законодавства України (неправильний код класифікатора, неправомірне застосування процедури закупівлі тощо). Кожен десятий договір розірвали через порушення умов договору постачальником.

Іноді замовники розривають договори з дивних причин. Наприклад, коли договір виконано або через закінчення бюджетного року. Причина цього — некоректне трактування Закону “Про публічні закупівлі”.

Нагадуємо, що нещодавно команда DOZORRO також презентувала звіт про дослідження «Як працює Антимонопольний комітет України в публічних закупівлях: аналіз оскаржень». Його мета — допомогти бізнесу зрозуміти, як працює система оскарження, з яких етапів складається ця процедура та яким може бути рішення АМКУ.