4 листопада померла Катерина Гандзюк. Проукраїнська активістка з Херсону три місяці боролася за життя. Вбивці, які вилили на жінку сірчану кислоту, не залишили їй шансу. Весь цей час, за свідченням друзів, вона терпіла неймовірні фізичні муки. Попри сильну волю Катерини та старання найкращих лікарів хімічний опік 40% шкіри спричинив фатальну розв’язку трагедії.

Особливе обурення всіх, хто вболівав за долю Каті, ці три місяці викликали дії правоохоронних органів. Абсолютна пасивність в перші дні після нападу та спроба видати за злочинця підставну особу. Нездатність з’ясувати ім’я та мотиви замовника злочину в умовах, коли виконавці та організатор вже перебувають під вартою. Все це змусило громадськість засумніватися у бажанні/здатності Національної поліції встановити істину в цій справі.

Широка коаліція неурядових організацій та окремих активістів об’єдналася із закликом до найвищого керівництва держави озвучити публічно свою позицію стосовно ситуації. А до правоохоронних органів – нарешті розслідувати цей страшний злочин. Втім минуло більше місяця, але справа так і не зрушила з місця.

Наприкінці жовтня Секретаріат глобальної антикорупційної мережі Transparency International закликав міжнародних партнерів України чинити тиск на українське керівництво заради активізації розслідування нападів на активістів. Під час візиту в Україну федерального канцлера ФРН Ангели Меркель тема нападу на Катерину Гандзюк обговорювалась на зустрічі з представниками неурядових організацій. Пані Меркель виявила бажання надіслати неформальний дипломатичний меседж: сфотографувалася з футболкою з написом “Хто замовив Катю Гандзюк?”.

 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(444) "Нездатність з’ясувати ім’я та мотиви замовника злочину в умовах, коли виконавці та організатор вже перебувають під вартою. Все це змусило громадськість засумніватися у бажанні/здатності Національної поліції встановити істину в цій справі." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Нездатність з’ясувати ім’я та мотиви замовника злочину в умовах, коли виконавці та організатор вже перебувають під вартою. Все це змусило громадськість засумніватися у бажанні/здатності Національної поліції встановити істину в цій справі.

Лише тепер, після того як Катерини з нами вже немає, глава держави озвучив недвозначний заклик до правоохоронних органів розслідувати вбивство.

На жаль, Катерина померла, так і не отримавши відповіді на питання: хто і чому замовив її вбивство? Втім, українське суспільство не дозволить, щоб воно залишилося без відповіді. Ми вимагаємо від української влади поставити крапку в розслідуванні. Ми будемо стежити за цим процесом і не дамо забути цей злочин, допоки замовники не будуть названі і не понесуть відповідне покарання. Так само будемо використовувати всі можливості для залучення до цього процесу міжнародних партнерів України.

Нагадуємо, що існує безліч інших проваджень, які стосуються нападів на активістів за останні кілька років. За підрахунками Генерального прокурора, таких випадків зафіксовано вже понад 50. Вони досі не розслідувані попри заяви МВС про часткові успіхи в цих справах. Вимагаємо розслідування, встановлення істини та покарання винних.

 

Transparency International Ukraine є акредитованим представником глобального руху Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше www.ti-ukraine.org