Як ви знаєте, Кабмін отримав доручення розробити законопроєкт про внесення змін до Закону України “Про публічні закупівлі”. Ідеться про непоширення дії цього закону на випадки, коли предметом закупівлі є засоби медичного призначення та спеціалізоване медичне обладнання для надання допомоги хворим на COVID-19. Вже завтра цей законопроєкт нардепи мають розглянути на позачерговій сесії. 

У цілому ми підтримуємо ідею невідкладних заходів. Але припускаємо, що це спровокує певні зловживання. По-перше, не має чіткого терміну закінчення дії обмежень. По-друге, такі закупівлі можуть залишитися непоміченими, адже про них не буде прозвітовано в Prozorro. 

Аби не допустити корупційних ризиків, варто встановити чіткі дати чинності цього рішення та закликаємо передбачити можливість звітувати про закупівлі по COVID-19 в Prozorro. Попри складну ситуацію, потрібно оприлюднювати договори та додатки до них. Громадяни мають право знати, на що витрачають їхні податки. А прозорість витрат це запобіжник від можливих зловживань.

ТІ Україна готова у короткі терміни проконсультувати та допомогти із напрацюванням необхідних змін

Разом з тим, закликаємо ДСНС визначитися, чи можна вважати нинішню ситуацію надзвичайною. Таке роз’яснення дозволить замовникам вже зараз проводити закупівлі за переговорною процедурою.