Провідні громадські організації, які займаються питанням судової реформи, правозахисною та антикорупційною діяльністю засудили звільнення члена ВККС Андрія Козлова та назвали його незаконним.

На думку представників громадськості причиною звільнення Андрія Козлова є показове покарання члена Комісії, який займав принципову позицію щодо оцінювання недоброчесних суддів.

 Про це представники ГО заявили в своєму спільному зверненні.

Нагадаємо, що інформація про те, що Уповноважена Верховної ради з прав людини підготувала наказ про звільнення Андрія Козлова вперше з’явилася в ЗМІ в четвер, 27 червня. Втім після того, як інформація набула широкого резонансу в ЗМІ, наказ про звільнення так і не був опублікований.

Громадські активісти вважають, що таке зволікання із публікацією наказу та відсутність будь-яких коментарів з боку Уповноваженої є нічим іншим як перевіркою реакції суспільства на звільнення незалежного члена Комісії та подальший тиск на нього.

 Дана ситуація вчергове актуалізувала питання того, що наявність одного члена Комісії зі принциповою позицією щодо очищення судової системи – недостатньо для його дійсного проведення. Саме тому громадські організації закликають Президента України та майбутній Парламент першочергово порушити питання переформатування складу кваліфікаційних суддівських органів (ВККС та Вищої ради правосуддя), забезпечивши включення туди щонайменше половини громадських експертів та участь міжнародних експертів у доборі їхніх членів.

4 політичні партії, які йдуть до Верховної Ради, вже підтримали порядок денний встановлення справедливості, ключовим питанням якого є проведення реальної судової реформи. Саме це питання стане ключовим викликом як для депутатів нової Верховної Ради, так і для Президента України та продемонструє їх готовність змінювати країну на краще.

ВГО “Автомайдан”

ГО “Адвокатська дорадча група”

ГО Центр UA

ГО “Дія”

ГО “Донбас SOS”

ГО “Інститут законодавчих ідей”

Медійна ініціатива за права людини

Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції в Україні (ACREC)

ГО “Трансперенсі Інтернешнл Україна”

Рух ЧЕСНО

Фундація DEJURE

Центр Політико-правових реформ

Центр протидії корупції

Центр прав людини ZMINA

Центр демократії та верховенства права

Центр Громадянських свобод

StateWatch

ГО «Дія»

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(330) "На думку представників громадськості причиною звільнення Андрія Козлова є показове покарання члена Комісії, який займав принципову позицію щодо оцінювання недоброчесних суддів." ["quote_author"]=> string(0) "" }

На думку представників громадськості причиною звільнення Андрія Козлова є показове покарання члена Комісії, який займав принципову позицію щодо оцінювання недоброчесних суддів.