У справах, які розглядає Антикорупційний суд, неодноразово траплялись випадки неявки на судові засідання з боку адвокатів та обвинувачених. Це системна проблема, яку виявили під час моніторингу роботи ВАКС за квітень-липень 2021 року юристи ТІ Україна. 

Вони відвідали 349 судових засідань і визначили, що з них 135 були перенесені: 66 — через неявку адвоката, 31 — неявку обвинуваченого і лише 19 — неявку сторони обвинувачення. Найбільш “оригінальними” причинами були:

  •  явка обвинуваченого у стані алкогольного сп’яніння;
  •  відпустка адвоката при погодженій завчасно даті засідання;
  •  неявка без пояснення причин.

Варто зазначити, що у швидкості відправлення правосуддя мають бути зацікавлені не стільки суд та прокурори, скільки сам обвинувачений та його адвокат. Доведення невинуватості клієнта, зняття з нього неприємного статусу підозрюваногоі є головним завданням захисника у процесі. 

Також на цьому фоні засмучує той факт, що адвокати нехтують не тільки долею своїх підзахисних, але й власною репутацією, порушуючи норми адвокатської етики.

Така безвідповідальна поведінка адвокатів викликає здивування з боку спостерігача, а в суду залишається єдиний захід впливу — дисциплінувати захисників копійкою. 

Зокрема, 19 жовтня 2021 року колегія суддів Антикорупційного суду наклала штраф близько 5 тис. грн на двох фігурантів справи заводу “Краян” — Олексія Спектора та Володимира Радіонова, а також двох адвокатів, Михайла Коротюка і Сергія Лисенко. До речі, попереднє судове засідання вони також прогуляли. 

Подібна ситуація трапилась також 19 жовтня і у “газовій справі” екснардепа Онищенка, де адвокати не з’явилися на засідання.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(304) "Така безвідповідальна поведінка адвокатів викликає здивування з боку спостерігача, а в суду залишається єдиний захід впливу — дисциплінувати захисників копійкою. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Така безвідповідальна поведінка адвокатів викликає здивування з боку спостерігача, а в суду залишається єдиний захід впливу — дисциплінувати захисників копійкою.