Конкурентними закупівлями називаються ті, де замовник (той, хто купує) обирає найкращу з пропозицій кількох постачальників/підрядників:

  • відкриті торги;
  • спрощена закупівля;
  • відкриті торги з публікацією англійською мовою;
  • рамкова угода.

Вибір конкретної процедури зазвичай залежить від очікуваної вартості того, що планують купувати. Але всі їх об’єднує те, що вони передбачають конкуренцію: кілька учасників змагаються, щоб отримати договір.

Що дає конкуренція?

Насамперед конкуренція — це економія. На аукціоні бізнес бачить анонімні цінові пропозиції своїх конкурентів. Щоб отримати договір, треба запропонувати найнижчу ціну. Тож учасники поступово знижують свої пропозиції в межах трьох раундів.

Тобто спочатку бізнес вказує свою стартову цінову пропозицію, коли подається на закупівлю. У день аукціону учасники заходять в систему і бачать пропозиції своїх конкурентів — але анонімно. Система підписує їх як учасник 1, учасник 2… Протягом трьох раундів вони по черзі можуть знижувати свої пропозиції. Перемагає той, хто запропонує найбільш вигідну ціну. 

Чому бізнес знижує ціну на таких аукціонах для держави? Переважно йдеться про замовлення великих партій товарів або великий об’єм робіт, тому ці контракти бажані для підприємців. Відповідно, вони готові знизити ціну, щоб отримати замовлення. Це дозволяє замовнику суттєво економити, якщо порівняти з закупівлями напряму.

Найкраща ілюстрація того, як це працює — коронавірусні закупівлі, зокрема масок. Навесні 2020 року купувати все необхідне для протидії COVID-19 дозволили без аукціонів. Потрібно було лише прозвітувати про закупівлю і опублікувати договір. У кінці квітня – на початку травня 2020 року деякі замовники, що купували напряму, були змушені платити по майже 20 грн за маску. Однак деякі замовники продовжили проводити аукціони і купували маски по 6-8 грн в той самий період. Тобто економили у понад вдвічі.

Конкуренція потрібна прям завжди?

Закон “Про публічні закупівлі” зобов’язує проводити аукціони лише для закупівель на понад 50 тис. грн. І то спрощені. Якщо на такий аукціон приходить лише один учасник, замовник може підписати договір з ним. Для закупівель товарів і послуг на понад 200 тис. грн і робіт на понад 1,5 млн на аукціон має прийти мінімум двоє учасників, щоб він відбувся.

Якщо замовник знає, що те, що він купує, коштуватиме менше 50 тис. грн, можна укласти договір напряму. Оскільки в Prozorro вносять дані про усі закупівлі, там можна знайти і ці звіти. Їх інколи плутають з тендерами (аукціонами): так ставалося з пакетом BMW в Бердичеві і пачкою сосисок на Херсонщині. Як відрізнити тендер від нетендера, ми пояснювали в матеріалі

Однак закон насправді не забороняє проводити аукціони на суми до 50 тис. грн. Тому замовники інколи справді оголошують конкурентні торги на кілька тисяч гривень.

Проте вибір, чи проводити закупівлю конкурентно — це завжди про пошук балансу між бажанням зекономити та раціональністю використання ресурсів і часу на проведення аукціону. Коли йдеться про мільйони гривень на будівництво дороги, без конкуренції можна переплатити стільки, що за ці гроші можна поремонтувати ще одну невелику дорогу. Однак коли йдеться про невелику суму, іноді проводити аукціон просто недоцільно. 

А під час війни?

Наприкінці лютого Кабмін дозволив проводити усі закупівлі під час війни напряму. Це було необхідно, щоб держава продовжувала функціонувати і задовольняти базові потреби. У перші місяці війни багато компаній перестали працювати, було зруйновано ланцюги постачання і купувати як раніше було практично неможливо.

Однак минуло вже чотири місяці. Країна потроху адаптувалася до воєнного стану. Бізнеси відновили роботу, хтось перевіз виробництво у більш безпечні регіони. Водночас деякі замовники, навіть попри дозвіл купувати напряму, проводили аукціони — до того ж, досить успішно. Наприклад, на травневу конкурентну закупівлю меблів для відділень Укрпошти прийшли аж 24 учасники. І за результатами аукціону вдалося зекономити майже половину очікуваної вартості. 

Тож проводити конкурентні навіть під час війни можливо і навіть потрібно. Особливо зважаючи на те, що бюджетних коштів обмаль, адже усе йде на війну. Це ж значно краще, коли за певну суму можна обладнати не одне відділення пошти, а два!

На щастя, Кабмін ухвалив зміни, якими зобов’язав замовників проводити спрощені для закупівель від 50 тис. грн, якщо немає об’єктивних причин, чому це неможливо зробити. Наприклад — якщо це закупівлі для потреб оборони або в цьому регіоні тривають активні бойові дії.