Ви точно чули про таку можливість, і, можливо, вам навіть пропонували це особисто. Можливо, серед тих, хто “купив” довідку про повну вакцинацію від коронавірусу є ваші знайомі чи родичі — покажіть їм цей матеріал.

Якщо коротко, то купувати довідку не можна, тому що це — побутова корупція, яка спричиняє небезпеку для покупців і оточуючих.

 

А якщо не коротко

Підробка такого документа тягне за собою кримінальну відповідальність за ст. 358 Кримінального кодексу України. Правопорушенням буде як виготовлення фейкового сертифіката, так і використання такого документа, про фальшивість якого було відомо заздалегідь.

Якою може бути відповідальність за виготовлення:

  • штраф до 17 000 грн;
  • арешт на строк до 6 місяців;
  • обмеження волі на строк до 2 років.

А за повторне вчинення такого правопорушення загрожує обмеження чи позбавлення волі до 5 років.

Для тих, хто використовує підроблений сертифікат (і знає про це), передбачена відповідальність у вигляді штрафу в 850 грн або ж арешт до 6 місяців чи обмеження волі до 2 років.

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін заявив, що в Україні вже відкрили понад 30 подібних кримінальних проваджень.

До речі, зараз у Раді чекає розгляду законопроєкт, що передбачає посилення кримінальної відповідальності за підробку документів про вакцинацію, його вже погодив Кабмін.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(538) "Не варто думати, що корупція — це лише про злочини високопосадовців. Кожен лікар, який продає підробний сертифікат, по суті, повторює вчинки недоброчесного народного депутата. І разом ці випадки, на перший погляд, дрібної побутової корупції створюють глобальне корупційне тло для всієї країни." ["quote_author"]=> string(89) "Юридичний радник ТІ Україна Олександр Калітенко" }

Не варто думати, що корупція — це лише про злочини високопосадовців. Кожен лікар, який продає підробний сертифікат, по суті, повторює вчинки недоброчесного народного депутата. І разом ці випадки, на перший погляд, дрібної побутової корупції створюють глобальне корупційне тло для всієї країни.

Юридичний радник ТІ Україна Олександр Калітенко

Де тут корупція?

Медпрацівники, які вносять неправдиві відомості щодо вакцинації в бази, мають доступ до виконання таких дій, а відтак — зловживають своїм становищем та можливостями задля отримання власної вигоди. А це і є корупція.

Передбачене покарання за такі дії — штраф від 34 000 до 68 000 грн або виправні роботи на строк до двох років. Якщо ж це здійснювалось неодноразово, відповідальній особі (медпрацівнику) загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

«Справа про підробку сертифікатів — це, звісно, не справа ВАКС про топкорупцію. Але не варто думати, що корупція — це лише про злочини високопосадовців. Кожен лікар, який продає підробний сертифікат, по суті, повторює вчинки недоброчесного народного депутата. І разом ці випадки, на перший погляд, дрібної побутової корупції створюють глобальне корупційне тло для всієї країни. А якщо ще й згадати, що підробні сертифікати загрожують життю тисячам українців, така корупція вже геть не видається “дрібною”», — коментує підробку сертифікатів юридичний радник ТІ Україна Олександр Калітенко.

 

Як це працює

Нещодавно журналісти провели експеримент, купили сертифікат і так  розповіли про роботу “чорних вакцинаторів”. Зацікавленим пропонують отримати паперовий “документ” з QR-кодом і подальшим внесенням інформації про щеплення в електронні реєстри, такі як Helsi та Дія.

Клієнтам пропонують різні вакцини, терміни виготовлення фейкових сертифікатів теж різняться. Ціни на такі сертифікати різні — від 1800 грн до понад 6 тис. грн.

 

В чому небезпека

Передусім у тому, що, імітуючи вакцинацію, потім не можна отримати вакцину по-справжньому. Адже запис про вакцинацію вноситься в базу і вакцинуватись протягом терміну його дії (рік) уже не вийде. Але у випадку, якщо сертифікат лише паперовий і запису про щеплення в базі МОЗ немає, вакцинуватись все ж буде можна.

Можна довго говорити і про те, що це неправильно, небезпечно, безвідповідально, жорстоко, егоїстично та ще бозна-як. Та ви, напевно, і так все розумієте.

Ситуація ускладнюється тим, що нині в Україні спостерігається пік захворюваності на COVID із найбільшою кількістю смертей щодня від початку пандемії. І ця тенденція може протриматися до кінця року.

Отже, купівля COVID-сертифікатів — річ доволі небезпечна не тільки з точки зору безпеки громадян, а й щодо передбаченої відповідальності. Прикро, що це явище є прямим наслідком настроїв суспільства, під яке недоброчесні медпрацівники придумали різні схеми, чим наражають українців на небезпеку, а себе — на цілком обґрунтовані обвинувачення в корупції. 

Не купуйте фальшиві COVID-сертифікати, не толеруйте такі дії серед свого оточення, але натомість поширюйте перевірену інформацію про вакцинацію і спробуйте переконати невакцинованих у необхідності щеплення.