Для громадян корупція – зло, але лишається злом необхідним. 44% опитаних українців впевнені, що корупція – аморальне явище та найсерйозніша проблема держави. Разом із тим чимало з них досі не нехтують хабарями для вирішення проблем. Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва презентували дослідження «Корупція у повсякденному житті українців: за що та чому дають хабарі?».

Найбільш корумпованими вважають українські суди (52%), Верховну Раду (51%), прокуратуру (45%), уряд (43%), митницю та медичні установи (по 39%). Хоча дійсно хабарі давали в суді, наприклад, близько 7% з тих, хто таким чином вирішує питання. «Це свідчить про відсутність верховенства права та віртуалізацію корупції, – вважає виконавчий директор українського представництва світової антикорупційної мережі Transparency International Ярослав Юрчишин. – Люди називають корумпованою Верховну Раду, натомість прямих контактів із нею не мали. Переважно, громадяни наслідують ті зразки, які є в масовому просторі. Якщо НАЗК лише «засвітило» декларації чиновників, але не перевіряє їх, – це знак для громадян».

Рівень корупції не знизився завдяки реформам останніх трьох років, так вважає більшість українців. «Об’єктивно, це – неправда. За часів Януковича корупція була системною, як помпа, яка викачує гроші знизу догори. Зараз корупція стихійна», – вважає Ірина Бекешкіна, директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва.

За боротьбу проти корупції українці покладають відповідальність на українську владу, але на противагу цьому говорять, що влада самотужки не може щось вдіяти. Громадян та президента вважають майже рівнозначними здатністю боротися з корупцією (39% та 37%). Найменші надії покладають на політичні партії (10%), органи місцевої влади та податкові органи (по 11%). Мешканці центрального регіону покладаються на себе, а Заходу, Півдня та Донбасу – насамперед на президента. «Серед методів подолання корупції найефективнішими вважають репресивні: посадити й звільнити», – коментує Ірина Бекешкіна.

Зараз громадські активісти, які зосереджувалися на національному рівні, мають спільно з громадянами боротися з корупцією на місцевому рівні. «Ми розпочали проект #TransparentCities, щоб під час децентралізації разом із грішми й владою на місця не опустилася корупція», – Катерина Цибенко, керівник проекту «Розбудова прозорості в містах України».

#

Контакт для медіа: Ольга Тимченко, керівник департаменту комунікації Transparency International Україна

м.т. 050-352-96-18,

e-mail: [email protected]

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше www.ti-ukraine.org

Завантажити прес-реліз