13 жовтня Президент України Володимир Зеленський оголосив, що у день виборів 25 жовтня задасть українцям “п’ять важливих запитань”. Кожного дня він обіцяв озвучувати по одному запитанню і вже 14 вересня ми почули перше, сформульоване воно було так: Чи потрібно запровадити довічне ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах? 

Перед тим, як відповісти для себе на таке запитання, варто звернутися до міжнародного досвіду та дізнатися, які є способи боротьби з корупцією, та які покарання чекають на порушників. 

Китай завжди був відомий своїми жорстокими способами вирішення проблем, і корупція не стала винятком. Тут найбільшою платою, яку можуть присудити хабарникові може стати його життя. 

Лише за п’ять років правління Сі Дзінь Піна було порушено справи проти 1,5 мільйона китайських чиновників. За корупцію тут присуджують від 10 до 20 років і це вважається досить гуманним покаранням. Можливим є також і довічне ув’язнення, що є навіть не найгіршим варіантом розвитку подій для злочинця. 

З 2000 року в Китаї було розстріляно близько 10 000 чиновників. Китай не тільки карає, але й намагається виховувати. Молодших громадян ще зі школи вчать, що красти — це жахливо, а для старших публічно транслюють страти порушників. 

До смертної кари за корупцію також можуть засудити в Ірані. Люди в цій країні здебільшого бояться брати дрібні хабарі, адже за це майже точно можна позбутися пальців. Однак інколи чиновники не можуть втриматися великих грошових пропозицій, за що розплачуються головою. Схожі закони діють в Саудівській Аравії — там за корупцію можуть відрубати руку або стратити. Що тут скажеш — закони шаріату.

Також за особливо великі хабарі та зловживання службовим становищем можуть стратити у Таїланді, однак з 2015 року, коли була прийнята така норма, до вищої міри покарання поки нікого не засудили.Також смертна кара та довічне ув’язнення за корупцію існує в комуністичному В’єтнамі, хоча загалом тамтешній суд жорсткіше карає за наркоторгівлю, ніж за хабарі.

Щоправда, не можна сказати, що якийсь із наведених вище прикладів дуже допомагає цим країнам боротися з корупцією — принаймні, помітного поступу для них в Індексі сприйняття корупції ми не спостерігаємо.

У європейських Нідерландах розстріл людей — аж ніяк не вихід. Втім, тут і без таких радикальних методів карають за корупцію дуже ефективно, адже за результатами Індексу сприйняття корупції у 2019 році Нідерланди посіли 8 місце з балом 82, що є дуже гарним показником. 

В цій країні з корупцією борються шляхом аналізу та відстежування даних, які дають змогу визначити найбільш ласі для виникнення корупції сфери та звернути всі ресурси саме на їх контроль. Така налагоджена система відстеження дозволяє вчасно виявляти та усувати корупцію. Як тільки, наприклад, фінансові дані в якійсь із структур не збігаються, негайно проводиться розслідування. Крім штрафу порушники ризикують отримати заборону працювати у державних органах та бути позбавленими всіх соціальних пільг.

У Південній Кореї сформували такий “Закон про корупцію”, який дозволяє абсолютно кожному громадянину, що досягнув повноліття, заявити про факт корупції через систему онлайн-контролю Open, а головний антикорупційний орган повинен підтримати позивача. І кожна з поданих заяв обов’язково буде розслідувана. 

У грудні минулого року та січні 2020 було прийняте рішення про підняття планки найвищого стягнення за корупційні правопорушення. Його збільшили для фізичних осіб з 20  мільйонів вон (17,000$) до 50 мільйонів вон з поправкою на те, що у випадку отримання фінансової вигоди у розмірі більше ніж 10 мільйонів вон, суд може збільшити суму штрафу у 5 разів більшу за суму вигоди фізичної особи. Юридичні особи теж отримали збільшення сум штрафів. За новими умовами, якщо корупційний злочин обійшовся у більше ніж 500 мільйонів вон, то штраф буде обраховано як сума хабаря, збільшена у 5 разів. Якщо ж сума менша, ніж 500 мільйонів вон, то штраф складе 1 мільярд вон (855,000$)

Цікаво, що у Фінляндії взагалі відсутнє антикорупційне законодавство, а хабарництво розглядається, лише як звичайне кримінальне правопорушення або його частина. Немає і окремих органів, які би боролися з корупцією. Хабарникам загрожують максимум 4 роки ув’язнення. 

Попри це, Фінляндія посіла почесне третє місце в Індексі сприйняття корупції 2019 року. Складно пояснити такий феномен, але можливо, це пов’язано із тим, що у Фінляндії дуже незначне соціальне розшарування населення, тут немає великої кількості ані багатих, ані бідних. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(106) "З 2000 року в Китаї було розстріляно близько 10 000 чиновників." ["quote_author"]=> string(0) "" }

З 2000 року в Китаї було розстріляно близько 10 000 чиновників.

То до кого Україна уподібниться, прийнявши рішення, про яке українців запитає Президент? Як видно із розглянутих країн, ніде окрім Китаю довічне ув’язнення за корупцію, незалежно від того чи ця держава знаходиться у Європі, чи в Азії, не практикується. І, як ми бачимо, порушників не стає набагато менше.

Хоча варто також зауважити, що й рівень залученості населення до корупції значно відрізняється. Якщо десь потрібно застосовувати силу, бо хабарництво поширюється зі швидкістю світла, то десь і без особливого наголосу на боротьбі з корупцією її рівень стабільно залишається зовсім незначним. 

До речі, за рік роботи Вищого антикорупційного суду найбільший вирок отримав  суддя Господарського суду Одещини Павло Меденцев —  9 років тюрми за вимагання та одержання 570 тис. грн хабаря. І ймовірно, що такий присуд — ще не межа, адже ми поки так і не дочекалися вироків по найбільш резонансних справах.

 

Матеріал підготовано за участі Романа Кмити.

 

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(268) "В Україні найбільший вирок отримав  суддя Господарського суду Одещини Павло Меденцев —  9 років тюрми за вимагання та одержання 570 тис. грн хабаря" ["quote_author"]=> string(0) "" }

В Україні найбільший вирок отримав  суддя Господарського суду Одещини Павло Меденцев —  9 років тюрми за вимагання та одержання 570 тис. грн хабаря