Сьогодні, 9 жовтня, мало відбутися проведення практичного завдання в межах конкурсу САП. Дата була визначена завчасно, кандидати приїхали. Однак засідання комісія так і не відбулося через відсутність кворуму серед членів комісії. 

На засіданні були відсутні Олена Бусол, Андрій Гуджал та Євген Соболь — всі вони торік з третьої спроби були делеговані парламентом. Закриття сьогоднішнього засідання вже називають зривом не лише для даного етапу, а й для всього конкурсу.

Чим небезпечний сьогоднішній зрив? 

Вже понад рік САП працює без повноцінного очільника. Поки відсутній постійний керівник, САП керує виконуючий обов’язки, але ряд важливих рішень приймає Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова. Тому саме обрання повноцінного очільника і його заступника є нагальною потребою для ефективної та більш незалежної роботи всієї антикорупційної інфраструктури.

Поза тим, прозорий конкурс відповідно до найкращих практик — одне з важливих зобов’язань України перед міжнародними партнерами. Зокрема, воно було прописане у пунктах домовленостей між Володимиром Зеленським та Джо Байденом після їхньої зустрічі у вересні цього року. Тому зрив конкурсу напряму впливає на репутацію України на міжнародній арені.

«Не виконуючи взяті на себе зобов’язання, ми вкінець втрачаємо довіру партнерів, бо не здатні виконати обіцянки, які самі ж і даємо, — пояснює виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик. — За ситуації з Північним потоком-2, загроз зниження транспортування газу через Україну та регулярних ескалацій на Сході, підтримка і довіра міжнародної спільноти нам вкрай потрібна».

Стратегічні партнери України вже відреагували на ситуацію. «Європейський Союз та США дуже розчаровані незрозумілими та невиправданими затримками в обранні керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, вирішального органу у боротьбі з корупцією на високому рівні. Ми закликаємо відбіркову комісію відновити роботу без подальших затримок», — повідомили посольства ЄС та США в соціальних мережах. 

Своєю чергою, президент Володимир Зеленський теж відреагував на ситуацію 9 жовтня. У своїй заяві на офіційному сайті він зазначив: «Немає й не може бути жодного адекватного пояснення того, що конкурс для обрання нового керівника САП затримується. Всі члени конкурсної комісії повинні виконати свою роботу й обрати нового керівника САП, як це і має бути відповідно до найкращих міжнародних практик. Залишилися фактично фінальні етапи конкурсу».

ТІ Україна щиро сподівається, що українська влада нарешті знайде в собі сили забезпечити обрання справді незалежного керівника САП, а Комісія з відбору таки збереться і якнайшвидше успішно закінчить покладену на неї місію і доведе конкурс до його логічного кінця. Інакше це може призвести до дуже негативних наслідків як для роботи антикорупційної інфраструктури, так і для всієї нашої країни.