Війна відволікає увагу від внутрішніх проблем країни. Це нормально, бо всі зосереджені на перемозі. Попри поширену тезу, що корупція поки не на часі, ми думаємо інакше. 

Система протидії корупції має працювати на повну. Зараз особливо багато охочих нажитися коштом держави і платників податків. Тому підозрювані і обвинувачені в корупційних злочинах мають відвідувати судові засідання, дотримуватись запобіжних заходів і, зрештою, понести справедливе покарання. То де ж вони і що роблять?

За кілька годин до російського вторгнення екснардеп партії «Опозиційна платформа – За життя» Ілля Кива опублікував відео, у якому закликав росію звільнити Україну від нацизму. Це не перший проросійський вчинок Киви. Раніше він відкрито підтримував путіна, а нещодавно попросив у нього надати політичний притулок та російське громадянство. 

Наприкінці січня Кива втік в Іспанію, а після початку війни — у Москву. Там він відвідав пропагандистські канали, де намагався дискредитувати Зеленського: звинуватив його у нібито втікацтві і зрадництві, та розповідав інші нісенітниці. Іллю Киву вже позбавили депутатського мандату і повідомили про підозру у держзраді. Наразі Державне бюро розслідувань має намір звернутися до суду, щоб арештувати його майно. Раніше розслідувачі Bihus.Info знайшли у екснаредпа незадекларований будинок у Козині.

Також Кива став першим в Україні, хто відчув дію цивільної конфіскації. ВАКС стягнув з нього необґрунтовано отримані 1,25 млн грн від оренди жомової ями у державний бюджет. 

Кива на червоній площі у Москві 8 березня 2022 року

Ще один ймовірний колаборант — екснардеп Олександр Онищенко, фігурант «газової справи». Він нібито контролював злочинну організацію, яка розікрала державні кошти від видобутку і продажу газу в межах договорів з «Укргазвидобування». ВАКС розглядає його справу заочно, тому що екснардеп переховується за кордоном. 

25 лютого Онищенко прокоментував воєнні дії на своїй фейсбук сторінці. Він звинуватив США у тому, що вони використовують Україну для ослаблення росії. Таким чином проявив проросійську позицію. Також екснардеп має громадянство росії, а у 2016 році його підозрювали у співпраці з ФСБ. Напередодні війни Антикорсуд завершив досліджувати докази НАБУ-САП і почав досліджувати докази захисту.

12 квітня Служба безпеки України спіймала велику рибу — кума путіна. З початку війни Віктор Медведчук переховувався від СБУ. Він фігурував у щонайменше 9 кримінальних провадженнях, зокрема, пов’язаних з корупцією. Наприклад, йому інкримінують зловживання владою та одержання хабаря через виведення з державної власності частини нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок». 

Ті, хто залишились в Україні 

Мер Одеси Геннадій Труханов перебуває у місті і не збирається його здавати окупантам. Труханов веде типову політичну діяльність — проводить зустрічі з міжнародними партнерами, волонтерами, відвідує місцеві заводи і медзаклади, записує відеозвіти. Схоже, йому справді не байдужа доля Одеси, але не варто забувати, що міський голова все ще фігурує у двох кримінальних провадженнях ВАКС — «земельної справи» і заводу Краян.

Фото з особистої фейсбук сторінки Геннадія Труханова

У межах першої справи щодо нього діяв запобіжний захід. До 3 квітня, згідно з рішенням ВАКС, Труханов мав прибувати на першу вимогу до детективів НАБУ, повідомляти про зміну місця проживання, не спілкуватися зі свідками та іншими підозрюваними, здати закордонні паспорти та інші документи.

Заступник керівника Офісу президента Олег Татаров координує роботу правоохоронної системи. Радник Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що Татаров опікується цим напрямком достатньо ефективно, а розбиратися у політичних нюансах варто після війни. 

Олег Татаров став фігурантом окремого епізоду справи щодо махінацій на квартирах для Нацгвардії. Його запідозрили у підкупі експерта МВС Костянтина Дубоноса. Але у справу Татарова втрутився Офіс Генпрокурора, змінивши прокурорів. А згодом її остаточно поховали ухвалою Шевченківського райсуду Києва.

Одіозний голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк повідомив, що він залишився у столиці: «Перебуваю на роботі, підтримую колег і допомагаю волонтерам. Ніхто не відсиджується у VIP-еміграції». Його підозрюють в організації  винесення завідомо неправосудних рішень і втручання у діяльність судових органів. У вересні ВАКС оштрафував Вовка на 4540 гривень за неявку до суду. ОАСК вважає, що він не має статусу підозрюваного. Вовку досі не обрали запобіжку.

Ексголова Державної фіскальної служби Роман Насіров фігурує у «газовій справі», зокрема, йому інкримінують розтрату 2 млрд грн державних коштів.‎ Нещодавно у ЗМІ з’явилася інформація, що Насіров нібито покинув Україну. Утім ексголова ДФС спростував ці чутки на своїй фейсбук-сторінці. Він заявив, що дійсно перетинав кордон, але до початку війни. Також під час воєнних дій Насіров відвідав судове засідання, а у березні 2022 року ВАКС змінив йому запобіжний захід: знизив розмір застави із 36 до 31 млн грн. Тож очікуємо на вирок. 

Серед народних депутатів теж є чимало фігурантів справ НАБУ-САП. Під час воєнного стану вони повинні залишатися в столиці і продовжувати законотворчу роботу. Більшість цим і займається, дехто добровільно волонтерить, підсилює міжнародний адвокаційний фронт чи сприяє обміну полоненими, а деякі балуються зброєю, як-от Олександр Юрченко.

На початку квітня екснардепа фракції «Слуга народу» затримали на київському блокпості. Юрченко нібито почав наїжджати на військових тероборони і навіть схопився за пістолет, на який не мав доволу. У мережі гуляє відео, на якому силовики проводять виховну бесіду з чоловіком дуже схожим на Юрченка, а той обіцяє бути чесним.

Нагадаємо, Олександр Юрченко фігурує у справі щодо отримання хабаря: $13 тис. за внесення правок до законопроєкту і $200 тис. за підкуп членів комітету. Наразі його справа на стадії судового розгляду. Востаннє ВАКС змінив запобіжний захід Юрченку у грудні. На депутата поклали лише один обов’язок — не спілкуватися зі свідками та експертами у кримінальному провадженні до 28 лютого. 

Фото з особистої фейсбук сторінки Олександра Юрченка

Депутат Київської міськради від партії «Слуга народу» Владислав Трубіцин волонтерить у Києві і вступив до лав Добровільного батальйону «Легіон Оболонь». Гуманітарну і військову допомогу він переважно надає через Благодійний фонд «Рідна Оболонь», який заснував з колегами ще до війни. 

Фото з особистої фейсбук сторінки Владислава Трубіцина

Попри це, справа Трубіцина щодо викриття на хабарі жива. На початку лютого детективи НАБУ спіймали його при отриманні 1,26 млн грн за сприяння в організації роздрібної торгівлі у Києві. 11 лютого ВАКС обрав йому запобіжний захід — тримання під вартою з альтернативою застави у майже 15 млн грн до 9 квітня 2022 року. Трубіцин вніс кошти та вийшов із СІЗО. 

Ще один нардеп, Сергій Кузьміних, нині працює в Раді та опікується гуманітарним штабом у Житомирі, який працює на базі реабілітаційного фонду братів Кузьміних. Звідти відправляють медикаменти, дитяче харчування, антисептики, одяг та іншу гуманітарку. Але кредит довіри до волонтера зменшився за місяць до війни. 

Фото з особистої фейсбук сторінки Сергія Кузьміних

У січні Кузьміних затримали детективи НАБУ, кажуть, під час одержання півмільйонного хабаря за сприяння в укладенні контрактів між приватними компаніями і лікарнею у Житомирській області. Суд довго не міг обрати нардепу запобіжний захід, тому ВАКС дозволив привід. 24 лютого о 10:00 народного обранця мали примусово  доставити до суду, але розпочалася війна. Після цього судді не призначали засідання, а згодом Антикорсуд зняв із розгляду питання про обрання запобіжки. 

Наступний нардеп, Ярослав Дубневич, відвідує засідання парламенту, надає гуманітарну допомогу, подарував не один позашляховик військовим підрозділу 24 бригади, а також передав їм радіостанції, навушники та інше приладдя. Але  Дубневич головний фігурант справи заволодіння понад 93 млн грн ПАТ «Укрзалізниця». 8 лютого 2022 року САП скерувала обвинувальний акт до ВАКС, а 4 березня мало відбутися перше підготовче засідання у суді. Українці на цю справу у суді довго чекали.

Фото з особистої фейсбук сторінки Ярослава Дубневича

Варто згадати і про народного депутата Сергія Шахова. У листопаді 2021 року детективи НАБУ вручили йому підозру за недостовірне декларування. За даними слідства, він не вніс у декларацію за 2020 рік статки на понад 59,5 млн грн: 13 квартир у Києві, 8 паркомісць, 2 будинки, 27 земельних ділянок, дачу, 2 авто та інше. ВАКС продовжив строк досудового розслідування цієї справи до 22 квітня 2022 року.

Нині Шахов відвідує засідання Верховної ради, займається збором і відправкою гуманітарної допомоги. Ще до війни існував Благодійний Фонд Сергія Шахова. Зараз його волонтери спрямовують гуманітарку у гарячі точки України. 

Фото з особистої фейсбук сторінки Сергія Шахова

Депутат від фракції «Батьківщина» Михайло Волинець був відповідачем за позовом про цивільну конфіскацію його активу. Ідеться про квартиру, яку депутат придбав влітку 2020 року за понад 7,5 млн гривень, але не вказав джерело походження майже 3 млн гривень на її купівлю. Зрештою, перша та апеляційна інстанція ВАКС відмовили у конфіскації квартири. 

Хоча ця справа вже завершена, існує ймовірність відкриття іншого кримінального провадження. НАЗК провело перевірку і виявило, що Волинець не задекларував користування позашляховиком Toyota Highlander. Результати перевірки передали до Офісу Генпрокурора.

Наразі Волинець в Україні, розвозить гуманітарку і амуніцію військовим, відправляє необхідні речі для лікарні та ходить на зустрічі з медичними співробітниками.

Фото з особистої фейсбук сторінки Михайла Волинця

Допомагати українським військовим, медикам і простим громадянам — правильно і конче необхідно. Але ця підтримка не має стати на заваді справедливому та відстороненому розгляду справ потенційних корупціонерів у суді. За скоєнні злочини вони повинні нести покарання згідно із законом.