8 липня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №7280. Він визначає обставини і пропонує нові правила декларування подарунків та інших активів на період воєнного стану. За це проголосувало 240 народних депутатів. 

Тепер публічні службовці мають право не вказувати у декларації гроші, товари, послуги і роботи, якщо їх спрямували на потреби Збройних Сил України чи гуманітарної допомоги. При цьому, чиновники повинні мати підтвердження, що подарунки були використані саме з цією метою, а не іншою.

Крім цього, запроваджуються окремі винятки щодо вимог до сумісництва та необхідності подання повідомлень про суттєві зміни у майновому стані декларанта. Посадовці мають подати декларацію або повідомлення про суттєві зміни у майновому стані, відкриття валютного рахунку у банку-нерезиденті протягом 90 днів після закінчення воєнного стану. 

Також можна не вказувати у декларації кошти, отримані за рахунок бюджету іноземної держави (крім росії) чи від міжнародної організації, яка припадає на період дії воєнного стану.

Водночас декларант або член його сімʼї під час воєнного стану може не повідомляти про відкриття валютного рахунку у банку-нерезиденті, якщо на рахунок надходили тільки такі кошти або його закрили протягом одного місяця після скасування воєнного стану.

НАЗК тепер має право у період воєнного стану отримувати благодійні пожертви (в т.ч. гуманітарну допомогу) у вигляді товарів (майна) від міжнародних донорів. 

Але законопроєкт не скасовує обмеження на одержання подарунків у зв’язку із держслужбою або від підлеглих чи в умовах конфлікту інтересів. 

Також варто памʼятати про п.8 розʼяснення НАЗК від 7 березня з посиланням на Закон України від 03.03.2022 #2115-ІХ, що у період дії воєнного стану або стану війни повні перевірки декларацій та заходи контролю щодо правильності та повноти заповнення декларації не проводяться. Водночас ані розʼяснення, ані закон не встановлюють заборони на проведення моніторингу способу життя, тому питання про додаткове підзаконне регулювання цієї процедури набуває особливої актуальності. Ми підготували відповідні рекомендації для НАЗК  раніше у окремому дослідженні.

ТІ Україна підтримує відповідні зміни у законодавстві, оскільки вони зумовлені обставинами воєнного часу. Відтак у держслужбовців збільшиться змога брати активну участь у допомозі нашій армії. Однак варто вже зараз думати варіанти відновлення перевірок декларацій НАЗК та їхню подачу декларантами, якщо воєнний стан буде продовжений і після 23 серпня.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(279) "Варто вже зараз думати варіанти відновлення перевірок декларацій НАЗК та їхню подачу декларантами, якщо воєнний стан буде продовжений і після 23 серпня." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Варто вже зараз думати варіанти відновлення перевірок декларацій НАЗК та їхню подачу декларантами, якщо воєнний стан буде продовжений і після 23 серпня.