«Снаряд ефективної боротьби з корупцією в Україні вже заряджений». 7 грудня Трансперенсі Інтернешнл Україна провела конференцію «Декорупція України» з нагороди Міжнародного дня боротьби з корупцією. На заході міжнародні партнери, представники бізнесу органів державної та, зокрема, міської ради, активісти та журналісти говорили про підсумки п’ятиріччя антикорупційних реформ.
Своє бачення спікери конференції озвучили в рамках панельних дискусій, присвячених покаранню, попередженню корупції та залученню громадян до боротьби з нею. Нижче – записи відеотрансляцій конференції:

Покарання корупції

Попередження корупції

Залучення громадян до боротьби з корупцією

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(118) "Снаряд ефективної боротьби з корупцією в Україні вже заряджений" ["quote_author"]=> string(82) "Ярослав Юрчишин, Голова Правління ТІ Україна" }

Снаряд ефективної боротьби з корупцією в Україні вже заряджений

Ярослав Юрчишин, Голова Правління ТІ Україна

Ярослав Юрчишин, голова Правління ТІ Україна

Та вимога, яка була сформульована на Майдані, дуже легко розкладається на вимогу зменшення корупції.
Україні вдалося створити найбільш прозору корупцію у світі, де всі бачать все, але справи дуже рідко доводять до кінцевого результату.
Снаряд ефективної боротьби з корупцією в Україні вже заряджений.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(183) "Та вимога, яка була сформульована на Майдані, дуже легко розкладається на вимогу зменшення корупції" ["quote_author"]=> string(29) "Ярослав Юрчишин" }

Та вимога, яка була сформульована на Майдані, дуже легко розкладається на вимогу зменшення корупції

Ярослав Юрчишин

Хюг Мінгареллі, Голова Представництва ЄС в Україні

Як і у випадку хвороб, ніхто не має імунітету до корупції.
Якщо ми хочемо бути ефективними, нам потрібно адаптувати наші методи до ситуації в кожній конкретній країні. Нам треба ділитися досвідом, але також треба пам’ятати, що саме громадяни можуть визначити, що працює в їхній країні.
Ви – головний рушій модернізації країни, і без антикорупційних активістів, Україна втратила б одне зі своїх головних надбань.

Артем Ситник, Директор Національного антикорупційного бюро України

Основне завдання: дати можливість суддям приймати законні рішення і не мати для себе негативних наслідків.
Навіть не корумпованість суддів є проблемою для розгляду справ у судах. Проблема полягає у тому, що судді знаходяться під постійним тиском. Адже суддя знає: якщо ухвалить законне рішення, це зачепить топ-посадовців. Відповідно, для нього (судді) це матиме негативні наслідки, а саме: провадження у Дисциплінарній комісії суддів, у Генеральній прокуратурі. І суддя думає: навіщо йому це?

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(103) "Як і у випадку хвороб, ніхто не має імунітету до корупції" ["quote_author"]=> string(27) "Хюн Мінгареллі" }

Як і у випадку хвороб, ніхто не має імунітету до корупції

Хюн Мінгареллі

Максим Грищук, перший заступник керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури

По деяким справам спеціально затягується час в очікуванні запуску Вищого антикорупційного суду.
Ми намагаємося якомога швидше отримувати рішення в судах, але не все залежить від сторони обвинувачення.

Станіслав Щотка, заступник голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів

Запуск Вищого антикорупційного суду очікується у другій декаді лютого 2019 року.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(144) "Запуск Вищого антикорупційного суду очікується у другій декаді лютого 2019 року" ["quote_author"]=> string(71) "Станіслав Щотка, заступник голови ВККС" }

Запуск Вищого антикорупційного суду очікується у другій декаді лютого 2019 року

Станіслав Щотка, заступник голови ВККС

Антон Янчук, Голова АРМА

Управління арештованими активами не є покаранням за корупцію. Це діяльність як в інтересах власника, так і в інтересах держави, щоб актив залишився активом.
Сухий прибуток від управління активами до державного бюджету складає близько 10 млн гривень.
Я впевнений в тому, що так, як було до створення АРМА в сфері можливості маніпуляцій з арештованим майном, вже не буде ніколи.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(161) "Сухий прибуток від управління активами до державного бюджету складає близько 10 млн грн." ["quote_author"]=> string(44) "Антон Янчук, Голова АРМА" }

Сухий прибуток від управління активами до державного бюджету складає близько 10 млн грн.

Антон Янчук, Голова АРМА

Альгірдас Шемета, бізнес-омбудсмен в Україні

Ми працюємо над тим щоб розширити коло бізнесів, що хочуть працювати «по-чесному.

Катерина Риженко, юридичний радник Трансперенсі Інтернешнл Україна

Ефективне покарання корупціонерів неможливе без безпосередньої зацікавленості з боку політичної влади.

Олена Сукманова, перший заступник Міністра юстиції

Наше завдання: створити систему верифікації бенефіціарних власників, що стала б прикладом для інших держав.
Для того, щоб простимулювати заповнення реєстру бенефіціарних власників, Мін’юст ухвалив наказ: після будь-яких змін юридичної особи потрібно оновити/додати інформацію в реєстрі.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(147) "Ми працюємо над тим щоб розширити коло бізнесів, що хочуть працювати «по-чесному" ["quote_author"]=> string(82) "Альгірдас Шемета, бізнес-омбудсмен в Україні" }

Ми працюємо над тим щоб розширити коло бізнесів, що хочуть працювати «по-чесному

Альгірдас Шемета, бізнес-омбудсмен в Україні

Ека Ткешелашвілі, Голова антикорупційної ініціативи ЄС

Як ефективно боротися з корупцією? Коли ми впроваджуємо будь-які реформи, нам треба пам’ятати про те, що ми намагаємося обмежити простір існування корупції.
Мене завжди питають, що важливіше, запобігання чи покарання. Я не люблю це запитання, бо йдеться про спільні зусилля та пошук творчих способів боротьби з корупцією.
Для ЄС перевірка декларацій – основа довіри. На жаль, не можна сказати, що партнерство з відповідною агенцією було ефективним.

Денис Бігус, журналіст-рослідувач

Всі конференції і публічні дискусії сходяться до прикрого висновку, що треба нарешті когось саджати.
Сама по собі інформація не допомагає в боротьбі з корупцією. Ми дуже прозора корумпована країна.
Тренд, починаючи з 2016 року, змінився, і не тому що корупція якось особливо еволюціонувала, просто нервовості стало менше, а впевненості в тому, що все іде добре, – більше. В цілому, прозорість не нанесла якихось великих збитків корупції.
Відкритість без кінцевого результату (яким всі вважають посадку корупціонерів) створює фрустрацію не лише у тих, хто копається в інформації постійно, а і в тих, хто хоча б час від часу вмикає телевізор.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(175) "Сама по собі інформація не допомагає в боротьбі з корупцією. Ми дуже прозора корумпована країна" ["quote_author"]=> string(21) "Денис Бігус" }

Сама по собі інформація не допомагає в боротьбі з корупцією. Ми дуже прозора корумпована країна

Денис Бігус

Максим Нефьодов, перший заступник міністра економічного розвитку та торгівлі

Нинішню ситуацію треба порівнювати не з омріяною Україною майбутнього, а з реальністю вчорашнього дня. Бо все буде не досконало і ще багато десятків років.
У мене точно є надія на реформи всіх державних структур, але треба розуміти, що це не буде швидко і не буде безболісно.
Інші варіанти без змін державних органів зсередини – це утопія.

Михайло Івченко, заступник міського голови Маріуполя

Якби ми не проводили тестування персоналу, фінансову мотивацію кадрів, щорічну оцінку персоналу і все те, що ми робимо, а залишили все по-старому, то нічого б не розвивалось.

Іван Пресняков, експерт з питань протидії корупції програми “Долучайся!”

Відсоток тих, хто вважає, що прості громадяни відповідають за корупцію в Україні, впав з 24% до 11%, і це найнижчий показник від 2007 року. Тобто корупція для громадян – це ТОП-корупція.
Люди, схильні приєднуватись до тих інструментів, за допомогою яких вони можуть вирішити свої реальні проблеми з корупцією.
Громадян стримує зневіра в тому, що якщо вони долучаться, успіху вони не отримують.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(283) "Нинішню ситуацію треба порівнювати не з омріяною Україною майбутнього, а з реальністю вчорашнього дня. Бо все буде не досконало і ще багато десятків років" ["quote_author"]=> string(29) "Максим Нефьодов" }

Нинішню ситуацію треба порівнювати не з омріяною Україною майбутнього, а з реальністю вчорашнього дня. Бо все буде не досконало і ще багато десятків років

Максим Нефьодов

Ірина Бекешкіна, директор фонду «Демократичні ініціативи»

Корупція завжди входить в топ-3 проблем, які бачать українці, і невирішеність цієї проблеми – одна з причин падіння довіри до влади та всіх державних інституцій.
Безкарність – те, що зупиняє і відлякує людей у боротьбі з корупцією, особливо в контексті нападів на активістів.

Ганна Герасимчук, Голова Секретаріату UNIC

UNIC має на меті переконати бізнес у тому, що бути доброчесним і прозорим стратегічно вигідно.
На рівні з ціною і якістю для споживачів важливо, наскільки доброчесною є компанія. Вже наступного року ми очікуємо появу на ринку перших продуктів промаркованих логотипом UNIC

Віталій Шабунін, Голова правління Центру протидії корупції

Половина киян не розуміє базових речей, що вони оплачують державні послуги і наповнюють бюджет.
Громадяни віддають державі стільки ж, скільки витрачає на себе. Для середньостатистичної родини з двох дорослих ця сума близько 4 тисяч доларів на рік.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(275) "Громадяни віддають державі стільки ж, скільки витрачає на себе. Для середньостатистичної родини з двох дорослих ця сума близько 4 тисяч доларів на рік" ["quote_author"]=> string(29) "Віталій Шабунін" }

Громадяни віддають державі стільки ж, скільки витрачає на себе. Для середньостатистичної родини з двох дорослих ця сума близько 4 тисяч доларів на рік

Віталій Шабунін

Андрій Боровик, в.о. виконавчого директора Трансперенсі Інтернешнл Україна

Ми зі свого боку маємо основний фокус на наступний рік на роботу із регіонами.

Денис Селін, заступник голови правління «Громадського контролю»

Без зміни нинішньої системи влади в нас буде розвиватись феодалізм, тобто поки не буде на національному рівні змін прізвищ та принципів роботи з регіонами – в регіонах посадок не буде. Проблема в тому, що лише деякі корупційні справи на місцях підконтрольні НАБУ, решта залишається у віданні обласної прокуратури і ніяк не рухається.

 

Цей захід було розроблено та буде проведено Transparency International Україна в рамках проекту, що впроваджується через діяльність USAID/ENGAGE, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact. Зміст цього тренінгу – виняткова відповідальність Pact та партнерів з впровадження і не обов’язково відображає погляди Агентства USAID чи Уряду США.

Цей захід проведений за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проекту «Підвищення ролі громадянського суспільства в нагляді за державними фінансами». Його зміст є відповідальністю виключно Transparency International Україна і необов’язково відображає погляди Європейського Союзу.