Донедавна в календарі було на одне професійне свято більше – День митної служби. Проте сьогодні свята нема, а митна справа лишилася. Часом, з усією її недосконалістю, непрозорістю та корумпованістю. Що відбувалося з митницею після Революції Гідності, чому бюджет України втрачав мільярди доларів на рік та наскільки жорсткі реформи чекають на митників? Гайда розбиратися.

Що було?

Розквіт «сім’ї Януковича». У 2012 році податкову та митну службу об’єднали в Міністерство доходів і зборів. За даними слідства, тодішній міністр Олександр Клименко не соромився зловживати службовим становищем. Одна з його «знахідок» – нібито послуги підприємств з розмитнення товарів за зниженою вартістю. Друга – «схема» з ухилення від сплати податків великими підприємствами. І, як результат, ймовірна шкода бюджету держави у понад 6 млрд грн.

Славнозвісне міністерство ліквідували в 2014 році та створили Державну фіскальну службу. Її голова Роман Насіров також став фігурантом масштабного скандалу після звинувачень НАБУ у зловживанні владою. Тепер в Антикорупційному суді САП буде доводити, що Насіров ухвалив низку безпідставних і незаконних рішень про розстрочення сум платежів з рентної плати на понад 2 млрд грн.

Донедавна в календарі було на одне професійне свято більше – День митної служби. Проте сьогодні свята нема, а митна справа лишилася. Часом, з усією її недосконалістю, непрозорістю та корумпованістю. Що відбувалося з митницею після Революції Гідності, чому бюджет України втрачав мільярди доларів на рік та наскільки жорсткі реформи чекають на митників? Гайда розбиратися.

Наскільки корупція сильно «б’є»?

5 млрд доларів на рік. Саме стільки Україна втрачає через корупційні схеми на митниці, підрахували німецькі журналісти Süddeutsche Zeitung минулого року. І це лише на підробці документів, де записують товари з меншим до сплати митом.
Більше того, понад 35% опитаних представників бізнесу вважають, що корупція на митниці якою була, такою і є (European Business Association, 2018). Процес митного оформлення досі затягується, а практика необґрунтованих запитів на додаткові документи продовжується.

Що далі?

Державну фіскальну службу реорганізують, а відтак митну – знову відокремлюють та реформують на «справедливу, чесну та прозору митну систему», де кількість процедур скоротять, максимально автоматизують та переведуть в онлайн. Cтверджують, що концепцію реформування погодили з рекомендаціями МВФ International Monetary Fund. Наприклад, вже запрацювала система «Єдине вікно», завдяки якій маємо повністю позбутися біганини кабінетами за хабарями довідками та припинити дублювати документи для різних інстанцій.

Вже минуло кілька етапів відбору на посаду голови Державної митної служби – і у квітні конкурс заблокували через рішення суду. І відучора, 24 червня, знову поновили. Статуси фіналістів лишилися за трьома кандидатами. Серед них – проректор з навчальної роботи Університету митної справи та фінансів Євген Гармаш, Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов та Керівник громадської організації «Центр розвитку цифрової економіки» Андрій Саварець.

Тож бажаємо ініціаторам реформи та працівникам митниці енергії та наполегливості, аби зрештою привести митну справу до дійсно якісної служби для бізнесу й громадян. От тоді посвяткуємо точно 🙂

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(363) "Донедавна в календарі було на одне професійне свято більше – День митної служби. Проте сьогодні свята нема, а митна справа лишилася. Часом, з усією її недосконалістю, непрозорістю та корумпованістю." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Донедавна в календарі було на одне професійне свято більше – День митної служби. Проте сьогодні свята нема, а митна справа лишилася. Часом, з усією її недосконалістю, непрозорістю та корумпованістю.