Сьогодні, 15 квітня, народні депутати проголосували у першому читанні за посилення кримінальної відповідальності за неподання електронної декларації або зазначення в ній недостовірних відомостей. Відповідне рішення підтримали 283 парламентарі.

Цей законопроєкт 27 січня вніс на розгляд Верховної Ради Президент України Володимир Зеленський. 

ТІ Україна вже аналізувала цей законопроєкт і підтримувала його. Адже до того парламент повернув кримінальну відповідальність за недостовірне декларування у грудні 2020 року. Але тоді її формат зазнав численної критики з боку громадськості та міжнародних партнерів України.

Значні позитиви цього законопроєкту в тому, що:

  • додається позбавлення волі до 2 років за умисне неподання декларації або брехню в ній на суму від 4,54 млн грн (2 000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб);
  • нові кримінальні статті стають корупційними кримінальними правопорушеннями і нетяжкими злочинами. Це збільшує можливість і строки для притягнення до відповідальності недобросовісних декларантів.

Наразі законопроєкт відправляється на друге читання. Ми вже висловлювали рекомендації щодо його покращення. Серед них:

  • передбачити позбавлення волі бодай для високопосадовців за умисну брехню в деклараціях, яка починатиметься від 1,135 млн грн (500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб);
  • знизити поріг для кваліфікованого складу декларування недостовірної інформації — з 4,54 млн грн до 2,27 млн грн (з 2 000 до 1 000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб).

ТІ Україна продовжує стежити за ситуацією навколо цього законопроєкту, аби депутати не змогли послабити його зміст. Запровадження дієвих стримувальних санкцій за недостовірне декларування, що включали би позбавлення волі, містяться і у рекомендаціях владі для допомоги у зниженні рівня корупції в останньому Індексі сприйнятті корупції.