12 травня Верховна Рада прийняла пропозиції Президента до Закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності санкцій, пов’язаних з активами окремих осіб” (реєстраційний номер 7194).

Раніше Комітет ВР з питань економічного розвитку розглянув і рекомендував парламенту прийняти пропозиції Президента та закон у цілому.

Щодо аналізу запропонованих Президентом пропозицій, то вони загалом збігались з рекомендаціями ТІ Україна:

  • закріпити виняткові підстави, умови та механізми стягнення активів за рішенням суду в дохід держави через чітке формулювання повноважень суб’єктів, які ініціюють, приймають рішення та реалізують санкції та визначення кола суб’єктів, до яких можуть бути застосовані ці санкції;
  • посилити блокування активів;
  • врахувати питання захисту прав третіх осіб та відповідності нового механізму стандартам Європейського суду з прав людини;
  • внести зміни до відповідного процесуального кодексу (адміністративного або цивільного);
  • визначити стандарт доказування, яким варто користуватись суду під час розгляду справ щодо застосування санкцій та збільшити строк розгляду загалом.

Поки незрозуміло, який саме ЦОВВ замість НАЗК буде забезпечувати реалізацію державної політики у цій сфері. Однак Офіс Генерального Прокурора, який ТІ Україна рекомендувала розглянути як такий орган, не підпадатиме під це визначення.

Трансперенсі Інтернешнл Україна вважає, що запропонований механізм потрібно вдосконалити та покращити його пропорційність (баланс цілей і засобів у застосуванні закону). Зокрема слід звернути увагу на  належний захист прав третіх осіб та відповідність нового механізму стандартам Європейського суду з прав людини.

Нагадаємо, законопроєкт №7194 Верховна Рада ухвалила 21 квітня, а згодом Володимир Зеленський ветував документ, повернувши його у Верховну Раду зі своїми пропозиціями.