Учора законопроєкт № 3739 — про локалізацію у закупівлях машинобудування — розглядали на комітеті ВРУ з питань економічного розвитку. Члени комітету висловили свою підтримку ініціативи, хоча міжнародні партнери й експерти в галузі застерігають про можливі негативні наслідки її впровадження.

Нагадуємо, якщо приймуть цей законопроєкт, у публічних закупівлях певних видів техніки не зможуть брати участі іноземні компанії.

Депутати пропонують багато змінити в ініціативі:

  • уніфікувати відсоток локалізації з 10 на початку дії закону до 40 відсотків наприкінці, щороку вимога локалізації буде збільшуватися на 5 відсотків;
  • відійти від CPV кодів, на які розповсюджується вимога локалізації, і прописати конкретні товари;
  • надати повноваження Кабінету Міністрів України зменшувати вимогу локалізації за погодженням з профільним комітетом ВРУ, якщо це дуже необхідно; за потреби, локалізацію можна буде взагалі не враховувати;
  • дати Кабміну повноваження формувати додаткові переліки товарів, що можуть бути локалізовані в майбутньому;
  • додати до переліку локалізованого літакобудування, гелікоптеробудування та товари переробної промисловості.

Ці правки на комітеті підтримали.

Окрім цього, нардепи пропонують ще більше розширити перелік локалізованих товарів. Як варіант — додати у майбутньому бензин чи дизель вітчизняного виробництва. Також обговорювали, що необхідно відходити від слова локалізація, оскільки такого визначення в ЄС немає. Вони пропонують замінити його на «місцевий компонент».

Під час обговорення депутати наголосили, що локалізація — це світова практика. Однак ми нагадуємо, що у тому вигляді, в якому її пропонують впровадити в Україні, вона не працює в жодній країні, що є членом СОТ.

Голова комітету Дмитро Наталуха озвучив, що було багато перемовин з міжнародними партнерами, які по-різному ставляться до цього законопроєкту. Однак  міжнародні партнери (західні) досить однозначно не підтримують локалізацію у публічних закупівлях України й навіть погрожують санкціями. Адже локалізація порушує міжнародні зобов’язання України в межах Угоди про асоціацію з ЄС та СОТ. Європейська комісія теж висловила свою стурбованість з цього приводу у звіті про імплементацію Угоди про асоціацію.

Комітет не висловив свого остаточного рішення — депутати взяли перерву до понеділка.

Transparency International Ukraine закликає відмовитися від ідеї локалізації у публічних закупівлях і розглянути інші, більш ефективні і менш ризикові, методи підтримки національного виробника: дешеві кредити, податкові пільги чи програми підтримки.