21 травня парламентарі прийняли за основу законопроєкт №5459-1 щодо зміни статусу НАБУ. Цей законопроєкт є альтернативним до попереднього №5459.

Зазначимо, що наразі №5459-1 є найкращою ініціативою, націленою на вирішення кризи, пов’язаної з відсутністю процедури обрання та звільнення очільника НАБУ. Щоправда, без зауважень з нашого боку теж не обійшлося.  

За цим документом встановлюється такий склад комісії з відбору Директора Бюро: 3 особи делегує сам Кабінет Міністрів, а ще 3 уряд делегує згідно з  пропозиціями міжнародних партнерів. 

Що ще передбачає законопроєкт №5459-1?

  • зміниться статус НАБУ, який стає центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом; 
  • вдосконаляться положення закону про зовнішній аудит: його проводитимуть щороку троє експертів, визначені урядом за пропозицією партнерів;
  • передбачається дострокове звільнення чинного директора Артема Ситника.

Ознайомитися з повним текстом юридичного аналізу законопроєкту №5459-1 можна тут.

ТІ Україна позитивно сприймає зміни, запропоновані цим законопроєктом. Залучення Кабміну до складу конкурсної комісії замість РНБО, як це пропонувалося в попередньому варіанті документа, нівелює можливість впливу Президента на обрання очільника НАБУ. 

Однак досі існують ризики, які потребують доопрацювання: дострокове звільнення чинного директора НАБУ та подання на розгляд уряду одразу двох кандидатів на цю посаду. Сподіваємося, до другого читання народні обранці внесуть зміни, які ще покращать цей законопроєкт.