Верховна рада ухвалила законопроєкт, який спрощує порядок продажу державного і комунального майна, що перебуває у податковій заставі. Він дозволяє приватизувати таке майно без згоди податкових органів, якщо покупець оплатить податковий борг.

Це рішення розблоковує приватизацію 41 об’єкта державної власності із сукупною стартовою ціною 1 млрд грн. Вони мають понад 300 млн грн загального податкового боргу. Майбутні покупці сплатять цей борг. Водночас держава зможе заробити на самій приватизації. 

“Відколи приватизація відновилася після вторгнення, у середньому на аукціонах вартість подібного майна піднімалася у два з половиною рази. Тобто держава зможе заробити орієнтовно 2,5 млрд грн,” — пояснює юридичний радник TI Ukraine Андрій Швадчак. 

До другого читання депутати врахували частину рекомендацій, які надали фахівці Transparency International Ukraine. Це допомогло уникнути неузгодженостей, через які закон не міг би ефективно працювати.

“Це важливе рішення, що дозволить підтримати економіку та спроможність України воювати. Водночас це особливо актуально зараз, коли країна як ніколи гостро потребує коштів, зокрема для відновлення об’єктів енергетики, що страждають від російських атак,” — розповідає експерт. 

За даними проєкту damage.in.ua станом на 21 жовтня загальна сума збитків, завдана інфраструктурі України, складала понад $127 млрд.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(255) "Відколи приватизація відновилася після вторгнення, у середньому на аукціонах вартість подібного майна піднімалася у два з половиною рази." ["quote_author"]=> string(27) "Андрій Швадчак" }

Відколи приватизація відновилася після вторгнення, у середньому на аукціонах вартість подібного майна піднімалася у два з половиною рази.

Андрій Швадчак