Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроєкт №7451 щодо спрощення приватизації, зокрема для сприяння релокації підприємств у більш безпечні регіони. За це депутати віддали 233 голоси.

Тепер держава отримає можливість позбутися значного баласту підприємств, що роками обтяжували державний бюджет і генерували збитки. Більше того – заробити на продажу їх активів.

“В умовах падіння економічної активності і стрімкого зниження ВВП, приватизація може пом’якшити удар від наслідків війни для бюджету”, — коментує очільниця напряму управління публічним майном ТІ Україна Христина Зелінська.  

Депутати прислухалися до рекомендацій ТІ Україна і до другого читання вилучили із законопроєкту кілька ризикових норм, зокрема:

  1. Відмовилися від ідеї приховувати всю інформацію про аукціони під час війни, щоб зберегти курс на прозорість.
  2. Вирішили не диференціювати гарантійні внески, а отже, не покладати на бізнес, що релокується, додаткового фінансового навантаження.
  3. Обмежили коло підприємств, де керівником можна буде призначати особу за сумісництвом.

Детальніше про нові правила приватизації під час війни читайте у нашому юридичному аналізі.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(245) "В умовах падіння економічної активності і стрімкого зниження ВВП, приватизація може пом’якшити удар від наслідків війни для бюджету" ["quote_author"]=> string(35) "Христина Зелінська" }

В умовах падіння економічної активності і стрімкого зниження ВВП, приватизація може пом’якшити удар від наслідків війни для бюджету

Христина Зелінська