7 вересня народні депутати ухвалили за основу та в цілому законопроєкт про вимоги до директора Антикорупційного бюро (№ 8003). “За” проголосували 285 нардепів. Це заміна скандальному “законопроєкту Клочка”, який додавав нові вимоги до деяких керівників антикорупційних органів, а також підстави для їхнього звільнення. 

Після критики з боку громадськості та міжнародних партнерів народні депутати  Давид Арахамія, Олександр Корнієнко, Анастасія Радіна та Олександра Устінова — зареєстрували новий законопроєкт. Вони пропонують заборонити юристам брати участь у конкурсі на директора НАБУ, які після 24 лютого 2022 року виїжджали за кордон з особистих причин і перебували там понад 21 день. Ще викликає питання, чому така винятковість обмеження стосується тільки НАБУ.

Хоча цей законопроєкт і виглядає більш виважено на тлі “законопроєкту Клочка”, такі обмеження заздалегідь штучно звужують кількість охочих кандидатів. Адже в такому разі, наприклад, жінки, які евакуювали дітей за кордон і можливо вже навіть повернулися, не зможуть податися. 

Виняток — громадяни, які виїхали на лікування через поранення, контузії, захворювання, пов’язані з військовою службою, або у відрядження в інтересах національної безпеки та оборони.

Враховуючи заборону на виїзд чоловіків призовного віку (крім попереднього винятку), ця ініціатива вплине здебільшого на юристок, що є певного роду дискримінацією за статевою ознакою. 

Для успішного конкурсу й обрання дійсно достойного кандидата на посаду директора НАБУ необхідна потужна конкуренція та рівний доступ для усіх професіоналів. На думку ТІ Україна, цей закон звужує коло потенційних кандидатів без критичних на те підстав.

Звертаємося до Президента України з проханням ветувати цей закон.

 

Долучайтеся до наших соцмереж

Transparency International Ukraine: Facebook Instagram Telegram Twitter 

DOZORRO: Facebook Instagram Telegram 

Прозорі міста: Facebook