(У відповідь на лист Голови Держаудитслужби)

Шкода, що у вас виникло враження, наче ми, громадськість, не розуміємося на ваших повноваженнях. І так само прикро, що керівництво Держаудитслужби не помічає очевидного — необхідності докорінної реформи інституції.

Бо коли на необхідності реформи ДАСУ наголошував Андрій Боровик, він мав на увазі не лише сферу публічних закупівель (хоча тут теж є багато питань). Ваші працівники не лише контролюють закупівлі, а й проводять інспектування та аудит, вони одними з перших знаходять порушення у фінансовій сфері. І у всіх цих напрямках ми мусимо констатувати відсутність нормальної співпраці з правоохоронними органами. А ми тільки за те, щоб Держаудитслужба стала повноцінним гравцем серед антикорупційних органів. 

І цього можна досягнути, тільки якщо ви працюватимете з ними у зв’язці. І тут не обійтися одним меморандумом про співпрацю з НАБУ, який ні до чого не зобов’язує. Інша річ — наказ. Але от спільний наказ про співпрацю Держаудитслужби з правоохоронними органами датований ще 2006 роком. Там немає жодної згадки про НАБУ і ДБР, це застарілий і недієвий документ. 

Ясна річ, що ваша співпраця з НАБУ може стосуватися лише порушень, де задіяні топ-посадовці. Але це б показало вашу здатність братися і за велику зраду в публічних закупівлях, якої, повірте, чимало. Бо наш попередній досвід вказує на те, що зі значно більшою охотою ви можете тиснути на чиновників з далекого села, ніж на тих, хто має реальний вплив у державі. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(181) "Керівництво Держаудитслужби не помічає очевидного — необхідності докорінної реформи інституції." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Керівництво Держаудитслужби не помічає очевидного — необхідності докорінної реформи інституції.

Щодо моніторингу публічних закупівель, то ТІ Україна та інші ГО неодноразово публікували аналітику щодо роботи Держаудитслужби саме у цій сфері. Ми постійно стежимо та намагаємося висвітлювати як позитивні, так і негативні аспекти роботи служби. 

Для прикладу лише одна цифра: за пів року 2019-го Держаудитслужба провела понад 3 тисячі моніторингів, тобто лише три моніторинги!!! на одного аудитора в місяць. Хочеться вірити, що аудитори зможуть покращити статистику. 

Крім того, саме ТІ Україна разом з іншими ГО активно підтримувала впровадження відкритого та прозорого онлайн-моніторингу публічних закупівель. Ми провели не одну зустріч з фахівцями Держаудитслужби та адвокували необхідні зміни, аби цей моніторинг і подальша перевірка закупівель запрацювали.

Щодо найсучасніших інструментів, адаптованих до вимог сьогодення, про які говорить головний аудитор країни. Якщо ідеться про ризик-індикатори для моніторингу закупівель і кабінет для моніторингу сприймемо це як подяку нашій команді. Адже саме ТІ Україна разом з іншими організаціями та за підтримки донорів і міжнародних партнерів, (EBRD, GIZ) долучилася до створення цих інновацій. Єдине, хотілося б, що б ви їх частіше використовували у своїй роботі.

Команда ТІ Україна готова всіляко сприяти як продовженню реформи публічних закупівель, так і ефективним змінам у Держаудитслужбі. 

Підписуйтесь на наш телеграм-канал: https://t.me/fightcorruptor 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(229) "За пів року 2019-го Держаудитслужба провела понад три тисячі моніторингів, тобто три моніторинги!!! на одного аудитора в місяць." ["quote_author"]=> string(0) "" }

За пів року 2019-го Держаудитслужба провела понад три тисячі моніторингів, тобто три моніторинги!!! на одного аудитора в місяць.

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected].