В ProZorro запрацювала система, яка автоматично шукатиме підозрілі закупівлі і надсилатиме їх на опрацювання Державній аудиторській службі України. Новий розширений моніторинг державних аудиторів став можливим завдяки прийняттю законопроекту №4738-д в кінці 2017 року.

Державні аудитори тепер мають в системі ProZorro спеціальні електронні кабінети, де будуть отримувати інформацію про закупівлі, які необхідно перевірити на основі ризик-індикаторів.

Нову систему 30 жовтня представили Максим Нефьодов, перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України, Олександр Шкуропат, заступник Голови Державної аудиторської служби України, Олександр Вінницький, заступник гендиректора ДП “Прозорро” та Іван Лахтіонов, координатор DOZORRO.

Що це за індикатори?  

Зараз таких індикаторів є 35, однак їх кількість може змінюватись. Зокрема, порушення процедури проведення торгів, відсутність повноважень суб’єкта торгів, відсутність цифрових підписів, перевищення строків розгляду, відсутність укладеного договору, відсутність завантажених тендерних документів, відсутність опису предмету закупівлі, велика кількість лотів у тендері тощо.

Як здійснюватиметься моніториг?

Закупівлі автоматично перевірятимуться за 35 ризик-індикаторами, які будуть сумуватись і передаватись на перевірку Державній аудиторській службі. Процес моніторингу триватиме до 15 робочих днів. Всі дії аудиторів будуть публічними і відображатимуться в системі. Рішення про початок моніторингу має бути опубліковане в ProZorro протягом двох робочих днів з початку його ініціації. Після закінчення перевірки аудитори завантажують в систему свої висновки. У замовника є три робочі дні, щоб усунти виявлені порушення. Якщо він не згодний з рішенням Держаудитслужби, замовник може опублікувати свою незгоду і звернутись до суду.

Реакція закупівельника на моніторинг

Закон зобов’язав закупівельників реагувати на рекомендації та зауваження в обов’язковому порядку. Якщо замовник не буде реагувати на вказівки, державні аудитори будуть проводити комплексні перевірки або накладати штраф.

До цього Державна аудиторська служба реагувала на порушення в торгах, що вже відбулись. Тобто коли вже договори були підписані, а гроші переказані. Метою нової системи моніторингу є попередження порушення, а не покарання.

Завдяки новій системі громадськість зможе побачити також обмін інформацією між замовником та контролером. Адже до цього вони спілкувались між собою в паперовому вигляді.