Державна аудиторська служба України 24 вересня 2018 року розпочала моніторинг закупівель через власний електронний кабінет в системі ProZorro, який регулюється змінами до законів від 27 січня 2018 року. Наразі моніторинг відбувається у тестовому режимі, однак вже невдовзі очікується підключення всіх регіонів.

Transparency International Ukraine працює над розробкою нової сторінки в модулі аналітики ProZorro для фільтрування даних моніторингу ДАСУ.

Закупівлі, що підпадають під перевірку, маркуватимуться в ProZorro додатковим розділом “Інформація про моніторинг”.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(223) "Transparency International Ukraine працює над розробкою нової сторінки в модулі аналітики ProZorro для фільтрування даних моніторингу ДАСУ." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Transparency International Ukraine працює над розробкою нової сторінки в модулі аналітики ProZorro для фільтрування даних моніторингу ДАСУ.

Як буде проводитись моніторинг і що отримають від моніторингу ДАСУ, раніше роз’яснювалаюрист TI Україна Марта Гоголь. Стисло переказуємо основні тези:

  1. Будь-хто зможе слідкувати за моніторингом закупівель ДАСУ і дивитись, на підставі чого цю закупівлю обрали для перевірки
  2. Рішення про початок моніторингу приймається керівником органу контролю та оприлюднюється в електронній системі протягом 2-х робочих днів з дня його прийняття
  3. Моніторинг не буде призупиняти процедуру закупівлі
  4. Кабінет допоможе реалізувати одне з положень закону щодо обміну інформацією між замовником та аудиторами в електронному вигляді
  5. Процедура моніторингу триває 15 робочих днів з моменту його початку та за її результатами оприлюднюється висновок у електронній системі
  6. Замовник може звернутись за роз’ясненням висновку до ДАСУ у випадку незгоди з рішенням або оскаржити відповідний висновок протягом 10 днів у судовому порядку.
  7. Порядок моніторингу ДАСУ зможе забезпечити превентивну функцію, надавши замовнику можливість усунути порушення, які були виявлені під час моніторингу без накладення санкцій на такого замовника.
  8. Предметом моніторингу є всі дії замовника, які були здійснення ним під час проведення процедури закупівлі і аж до моменту повного виконання договору.

Державна аудиторська служба України є одним з основних контролюючих органів у сфері публічних закупівель, на який покладено обов’язок здійснювати контроль за дотриманням законодавства про закупівлі шляхом інспектування та довгоочікуваного моніторингу.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(360) "Порядок моніторингу ДАСУ зможе забезпечити превентивну функцію, надавши замовнику можливість усунути порушення, які були виявлені під час моніторингу без накладення санкцій на такого замовника." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Порядок моніторингу ДАСУ зможе забезпечити превентивну функцію, надавши замовнику можливість усунути порушення, які були виявлені під час моніторингу без накладення санкцій на такого замовника.