В середу, 6 вересня, Кабінет Міністрів України ухвалив постанову “Про реалізацію  пілотного проекту щодо організації електронних торгів (аукціонів) з використанням  електронної торгової системи Prozorro.Продажі”. Постанова дає “зелене світло” державним підприємствам, установам та організаціям на добровільне приєднання до Prozorro.Продажі, зазначив перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов під час брифінгу.

За його словами, офіційне затвердження “пілоту” – це новий етап у реформі системи продажу державних активів. “ProZorro стартувало з державних закупівель, потім ми перейшли до продажу активів збанкрутілих банків, і ось тепер – до продажу майна і права оренди держпідприємствами, – розповів він. – При цьому ми йдемо тим самим шляхом, як і з закупівлями. Спочатку пілотний проект, залучення учасників на добровільній основі, відпрацювання процедур. А згодом – законодавче затвердження. Мій заклик до всіх державних і комунальних підприємств: не зволікайте, скористайтеся можливістю випробувати всі переваги системи. Ми зі свого боку зробили приєднання максимально простим”.

Сьогодні до ProZorro.Продажі вже приєдналося декілька великих державних підприємств, а також місцеві органи влади, розповів керівник проекту Олексій Соболев. Буквально напередодні декларацію про приєднання до ProZorro.Продажі підписала міська рада Хмельницького. Прийняття постанови про впровадження Пілотного проекту ProZorro.Продажі дозволить значно розширити коло державних підприємств, приєднаних до системи. “Ми бачимо велику зацікавленість держпідприємств в ефективному і прозорому продажу майна. Але прийняття постанови про пілотний проект значно полегшить прийняття рішення і дасть офіційні підстави для приєднання. Ми зможемо швидше долучати нових постачальників”, – підкреслив він.

“Від самого початку ми вирішили, що хочемо бути серед перших користувачів системи”, – розповів в.о. директора ДП “НЕК “Укренерго” Всеволод Ковальчук. – Це свідомий вибір, бо ми чітко розуміємо, що ефективно працювати можна лише з ринковими підходами: рівними і справедливими правилами гри, вільною конкуренцією. Все це ми отримуємо для себе у ProZorro.Продажі. І як результат – сьогодні ми є лідером за обсягом продажів в системі”.

Зі свого боку Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Україна, зазначив, що відсутність нормативно-правової основи для підключення до системи ProZorro.Продажі не давала можливості державним підприємствам почати продавати більш прозоро. Також звісно, що зацікавлені у збереженні свого status quo постійно шукали аргументи для того, щоб не переходити на нову систему. “На сьогодні, через ProZorro.Продажі державні підприємства реалізували активів на близько 50 млн грн. Конкуренція на цих торгах склала більше 3,5 учасників на торги. Така конкуренція свідчить про високу довіру потенційних покупців державних активів до системи. Проте, цей обсяг продажів є дуже незначним порівняно із загальним обсягом того, що можуть продавати державні підприємства. Проблемою, з якою ми стикнулись під час розвитку цього проекту, було те, що незважаючи на хороші показники роботи системи, державні підприємства не мали законодавчого підґрунтя для використання ProZorro.Продажі. З офіційним затвердженням “пілоту” у корупціонерів і тих, хто був невпевнений у можливості використовувати систему, поменшає виправдань відмовлятися від неминучих змін”, – вважає він.

Леонід Антонєнко, депутат Київської міської ради, голова комісії з питань власності, розповів про те, чому владі столиці треба приєднатися до Prozorro.Продажі. “Київ минулого року продав майна на 100 млн грн. За умови прозорих процедур можна було б отримати в 2 чи 3 рази більше. Тому представники всіх фракцій Київради вже підтримали перехід на Prozorro.Продажі, і вже наступного тижня проект рішення буде винесене на голосування. Нажаль адміністрація міста  поки що це рішення не підтримує. Такий стан речей призводить до корупції і зменшує надходження до міського бюджету. Ми сподіваємося, що інформування про переваги прозорої системи дозволять переконати Київську міську адміністрацію зробити цей надважливий кроку.  ”, – зазначив він.

Як і у випадку з державними закупівлямі, пілотний проект ProZorro.Продажі реалізується за підтримки фонду Western NIS Enterprise Fund (WNISEF). “Ми дуже задоволені еволюцією, яку пройшла ProZorro від закупівлів до продажів, – зазначила Ярослава Джонсон, президент і головний виконавчий директор WNISEF. – Проект вже показав дуже гарні результати: загальний обсяг проданих активів сягнув 2,7 млрд грн. Ми впевнені, що за такої активної підтримки Уряду, приєднання до системи піде ще швидше”.

Нагадаємо, що до проекту ProZorro.Продажі вже приєдналися Міністерство інфраструктури України, Донецька військово-цивільна адміністрація, Маріупольська міська рада, Тернопільська міська рада, Вінницька міська рада, Львівська міська рада, а також державні та комунальні компанії: Укргазвидобування, Укренерго, Енергоатом, ПриватБанк, Аеропорт Бориспіль, Нафтогаз, Укрпошта, Укравтодор, КП “Київський метрополітен”, Автомобільні дороги України, Корпоративний недержавний пенсійний фонд НБУ, Інститут проблем безпеки атомних електростанцій НАН України, Запорізький титано-магнієвий комбінат, КПМА “Київ” (Жуляни), УКРНАФТА, НАК “Надра України”, Адміністрація морських портів Укарїни та інші. Проект реалізується за фінансової підтримки GIZ, MATRA, PRISM та Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) – першого в Україні та Молдові регіонального фонду прямих інвестицій з капіталом $150 млн, заснованого за фінансування уряду США через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).