Нагадаємо, що 13 червня Transparency International Ukraine й спільнота громадських організацій, об’єднаних навколо платформи DOZORRO закликали депутатів Дніпровської міської ради голосувати проти скасування конкурентних допорогових закупівель. А сьогодні відбулася прес-конференція “Загроза скасування процедури електронних закупівель через систему ProZorro на допорогові закупівлі у місті Дніпро”.
Серед учасників були:
Максим Нефьодов – перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України
Яніка Мерило – в.о заступника міського голови Дніпра
Віктор Нестуля – директор програми інноваційних проектів Transparency International Ukraine, керівник DOZORRO.

Подивитися трансляцію прес-конференції ви можете тут.

Не дати розвиватися малому та середньому бізнесу, повернутися до «ручного розподілу коштів» та сховати від очей громадськості державні закупівлі. До цього може призвети відміна у Дніпрі обов’язковості держзакупівель від 3000 гривень через ProZorro, якої хочуть депутати міської ради.

Про ризики та загрози дніпровської депутатської ініціативи говорить Віктор Нестуля, директор програми інноваційних проектів Transparency International, керівник DOZORRO. «Хто зацікавлений у розвитку і нормально та доброчесно просувати свої інтереси, той допорогові закупівлі підтримує, — каже Віктор Нестуля. — Якщо хтось хоче купувати голоси перед виборами за гречку, то, напевно, неконкурентні допороги — це один із найпростіших способів знайти на це гроші». Відповідно до закону України про публічні закупівлі, допорогові закупівлі —   це закупівлі до двохсот тисяч гривень. Влада на місцях може самостійно встановлювати свою початкову ціну на допорогові закупівлі заради ефективності, каже Віктор Нестуля. «Київська школи економіки нещодавно провела ґрунтовні дослідження, які показали, що реально обґрунтований поріг на допорогових закупівлях може бути всього 4 тисячі гривень», — каже він.

Детальніше читайте на Громадському радіо: https://hromadskeradio.org/news/2018/06/18/cherez-skasuvannya-prozorro-u-dnipri-misto-mozhe-vtratyty-144-mln-grn-detali