Виконавчий директор Transparency International Литва Сергіус Муравйовас завітав до офісу представництва міжнародної антикорупційної мережі Transparency International в Україні.

«Сьогодні на порядку денному у Литві – запобігання конфлікту інтересів. Якщо 10 років тому мало хто розумів, що це таке, то сьогодні це поняття у всіх на вустах. Про конфлікт інтересів говорять депутати, про це знімають сюжети і пишуть статті журналісти. Це одна з основних тем для розслідувань. Політики намагаються вести себе так, щоб ні у кого навіть не склалося враження конфлікту інтересів. Наприклад, утримуються від голосування по питаннях, які опосередковано можуть стосуватися їх бізнесу», – поділився литовський антикорупціонер із українськими колегами.

Коментуючи питання е-декларування для представників антикорупційної громадськості, Сергіус припустив, що ця норма закону працювати не буде. «Застосовуватися, скоріш за все, норма закону буде точково. Це момент шокової терапії – когось окремого зможуть наказати, але на всіх закон навряд буде поширено», – вважає експерт.

Співробітники ТІ Литва подають декларації тільки до податкової. Також організація проходить щорічний фінансовий аудит. Окрім того, на сайті Transparency International Литва публікують список усіх подарунків, які отримують члени та співробітники. Але дорогих серед них немає – в основному чай, кава і цукерки.