18 липня відбулося перше засідання Національної ради з питань антикорупційної політики. В обговоренні пріоритетів взяли участь президент Володимир Зеленський, заступник голови ОПУ Руслан Рябошапка, керівники антикорупційних і правоохоронних відомств Артем Ситник, Назар Холодницький, Іван Баканов, Роман Труба та Антон Янчук. Також до засідання долучилися представники громадськості та бізнесу, зокрема виконавчий директор Transparency International Ukraine Андрій Боровик і бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета.

Як зазначив Руслан Рябошапка, команда президента визначила 5 головних антикорупційних пріоритетів, які мають реалізуватися до кінця року. Це перегляд чинного антикорупційного законодавства для посилення спроможності НАБУ, САП, НАЗК, АРМА; скасування «правок Лозового», які ускладнюють розслідування; захист викривачів; розробка та затвердження нової антикорупційної стратегії та виконання міжнародних зобов’язань України.

Зі свого боку виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик наголосив, що до ключових антикорупційних пріоритетів потрібно додати реформу Держаудитслужби та контроль публічних закупівель.

Прозорість без контролю не працює. Тому варто звернути увагу і на Аудиторську службу, яка займається контролем у сфері публічних закупівель. Зараз відсутній наказ про співпрацю між НАБУ й Держаудитслужбою. А це орган, який насправді першим реагує і виписує «адмінку» в цих справах і має передавати матеріали далі до правоохоронних органів. Утім доволі часто матеріали там просто вмирають”, – додав Андрій Боровик.

Очільники відомств поділилися цікавою інформацією. Так, Артем Ситник зазначив, що змінилася взаємодія НАБУ та СБУ. Почали надходити матеріали на топ-чиновників зі Служби безпеки до Бюро, чого раніше не було. Окрім того, детективи разом з прокурорами САП напрацювали три десятки нових підозр, які у прискореному темпі наразі обговорюються.

Керівник САП Назар Холодницький також розповів про напрацювання останніх місяців і поскаржився на львівського суддю, який не може знайти часу, аби ознайомитися з матеріалами справи для передачі до суду. Окрім того, він нагадав про законопроект, який півтора роки лежить у парламенті. Документ передбачає збільшення кількості прокурорів удвічі: до 70 осіб.

Заступник голови Антикорсуду Євген Крук розповів про підготовку до старту роботи ВАС. Зокрема розповів про часткове вирішення проблеми з приміщенням для першої інстанції. Також суддя відзначив співпрацю з Трансперенсі Інтернешнл Україна в питаннях закупівель.

Оголосили публічні закупівлі на матеріально-технічне забезпечення. Процедури тривають за максимальними строками – це 2,5 місяці, оскільки суми дуже великі. А відповідно до антикорупційного законодавства це – міжнародні закупівлі і тривала процедура. Закупівлі проходять часом за консультативної підтримки Transparency International”, уточнив Євген Крук.

Нагадаємо, 25 червня Президент України підписав указ про фактично перезапуск Національної ради з питань антикорупційної політики.

Згідно з Указом, до складу Національної ради увійшли представники експертних неурядових організацій, бізнесових асоціацій, керівники антикорупційних та інших профільних органів влади тощо. Зокрема, у Раді працюватимуть керівники Трансперенсі Інтернешнл Україна, Європейської Бізнес Асоціації, Американської торговельної палати, громадських організацій Центр протидії корупції та Центр політико-правових реформ

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(259) "Прозорість без контролю не працює. Тому варто звернути увагу і на Аудиторську службу, яка займається контролем у сфері публічних закупівель. " ["quote_author"]=> string(86) "Андрій Боровик, виконавчий директор ТІ Україна" }

Прозорість без контролю не працює. Тому варто звернути увагу і на Аудиторську службу, яка займається контролем у сфері публічних закупівель.

Андрій Боровик, виконавчий директор ТІ Україна