Міська рада Тростянця звернулась до акредитованого представника глобального руху Transparency International в Україні з проханням додати їх місто до дослідження, адже Тростянець не входить в сотню найбільших за населенням міст.

Наразі місто має 22.65 балів зі 100 та займає 78 місце, ставши другим містом, що доєдналося до першопочаткової сотні.

На сьогодні в Україні відбувається процес децентралізації, місцева влада отримує більше повноважень, а бюджети стають більш незалежними. Тому команда програми Transparent Cities/Прозорі міста працює над розвитком механізмів громадського контролю влади і надає рекомендації для представників місцевої влади щодо збільшення підзвітності. Саме тому ТІ Україна вирішила долучити місто до рейтингу та допомогти виміряти прозорість рідного міста.

Найвищий бал отримала сфера Землекористування та будівельної політики – 3.7. Також порівняно прозорою виявилася сфери Інформація про роботу місцевої влади та Професійна етика та конфлікт інтересів – по 3.5 бали. Решта сфер продемонстрували не надто високі бали. А 0 за прозорість отримали три сфери відповідальності влади: комунальне майно, соціальні послуги, фінансова та житлова політика. Це означає, що жителі абсолютно не отримують інформацію про ці сфери життя міста, а влада не підзвітна та закрита.

«Великим позитивом є бажання міської влади Тростянця виміряти прозорість їхнього рідного міста. Це перший крок до покращення ситуації в ньому. Ми закликаємо інші міста, які не ввійшли в рейтинг, брати приклад з Тростянця, рахувати свої результати та покращувати їх», – каже керівниця напрямку «Прозорі міста» в Тransparency International Україна Катерина Цибенко.

 

«Ми вирішили взяти участь у Рейтингу прозорості 100 міст України тому, що нам цікаво побачити де ми є зараз та виправити ті недоліки, які в нас є. Для нас важливий погляд незалежної організації і ми будемо дослухатися до рекомендації TI Україна і рухатися до прозорості», – зазначив голова міської ради Тростянця Юрій Бова.

 

ТІ Україна продовжує працювати над прозорістю у регіонах України і активно мотивувати громадян на містах домагатися підзвітності влади, а представників місцевого самоврядування – бути більш прозорими. Адже відкритість та прозорість є основними умовами для зменшення рівня корупції.

Контакт для медіа: Аліна Кобенко, менеджерка з комунікацій «Прозорі міста» в Transparency International Ukraine [email protected]

+38 093 064 88 65

 

Transparency International Ukraine є представництвом глобальної антикорупційної мережі Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше www.ti-ukraine.org