25 медичних закладів у 15-ти містах України вже приєднались до системи eHealth в Україні. Перший сервіс системи – реєстрація закладів первинної допомоги – почав працювати 19 червня. Це перший крок до створення об’єднаної електронної системи охорони здоров’я в Україні.

У четвер 22 червня відбулася презентація роботи системи за участі в.о. міністра охорони здоров’я України доктора Уляни Супрун. Вона пояснила, як виглядатиме майбутня електронна система на фінальному етапі:

“Це буде реєстр медичних закладів, реєстр пацієнтів, реєстр лікарів. І з часом перейдемо на електронні рецепти, електронну медичну картку, І буде так, що всі наші громадяни, всі наші пацієнти будуть мати доступ до своєї медичної інформації”.

Доктор Уляна Супрун нагадала, що депутати вже встигли закласти законодавчі основи електронної системи, однак не підтримали фінансове забезпечення реформи. І висловила сподівання, що Верховна Рада виправить цю помилку.

Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк відзначив, що після того, як парламентарі завершать ухвалення необхідного законодавства, з квітня 2018-го року eHealth стане “офіційним джерелом для інформації про те, що ми повинні платити кожному конкретному медичному закладу за надану медичну послугу конкретному пацієнту”.  До того часу система буде працювати в пілотному режимі. Урядовець закликав керівників медичних закладів вже зараз реєструвати свої установи. Далі розпочнеться реєстрація лікарів, а вже восени – пацієнтів:

“Також восени наша команда проектного офісу реалізує функцію щодо того аби програма “Доступні ліки”  (програма відшкодування коштів за лікарські засоби) також відбувалася в електронній системі. Це наші плани на цей рік. І зараз, і після того, як програма стане офіційною вона буде безкоштовною”.

Павло Ковтонюк відзначив, що електронна охорона здоров’я стане ключовим елементом, який забезпечить принцип “Гроші йдуть за пацієнтом”.

Надзвичайний і повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук від імені донорів проекту відзначив:

“Є в Україні реформи, які треба підганяти. а є також команди реформаторів, за якими партнери ледве встигають. І треба добре попотіти, щоб за ними встигнути. Це якраз випадок Міністерства охорони здоров’я.”

Дмитро Шерембей, голова Координаційної ради Всеукраїнської мережі ЛЖВ апелював до парламентарів, щоб ті ухвалили необхідні для повноцінної роботи eHealth закони:


“Вся реформа присвячена пацієнтам. Ви стає свідками того, як їх мрія збувається. І важливо, що ці мрію здійснюють не тільки чиновники. Це пацієнтські організації, це міжнародні організації, це МОЗ і КМУ, частина парламенту вперше взялися за руки, щоб життя в Україні стало більше. По суті, МОЗ дуже оперативно починає наступ. По всім фронтам. Воно прийде в мій дім, комп’ютер, смартфон. І я як пацієнт буду розуміти, як отримати медикаменти, записатися до лікаря.”

В ході презентації керівник проектного офісу eHealth, представник Transparency International Україна Юрій Бугай продемонстрував, як відбувається реєстрація медичного закладу в системі. На очах глядачів в прямому ефірі головний лікар однієї із лікарень Нетішина (Хмельницька обл.) успішно пройшов усю процедуру. Юрій Бугай розповів хто забезпечить доступ до системи всіх учасників процесу:

“Нас підтримало вже 14 розробників медичних інформаційних систем. Тому що експертиза з розробки інформаційних систем перш за все знаходяться серед розробників на конкурентному ринку. 4 з цих 14 розробників пройшли тестування, розробили функціонал і під’єдналися до центрального компоненту. Різниці між цими компаніями з точки зору базвого функціоналу немає. Всі дозволяють виконувати однакові функції.”

Перелік цих компанія можна знайти на сайті проектного офісу. Їх кількість з часом буде збільшуватися, відзначив Юрій.

_______________________________________________________________________________
Довідка:

Електронна система охорони здоров’я або система eHealth має вивести українську медицину на новий рівень. На меті eHealth – переведення усіх документів та процесів взаємодії у сфері охорони здоров’я з паперового формату в електронний, при цьому створюючи єдині реєстри закладів, лікарів, пацієнтів, ліків тощо.

Згідно з Меморандумами від 25.11.2016 та від 22.12.2016, ініційованими об’єднанням медичного ІТ-бізнесу, громадськості та експертів, найпершим пропонується втілення Мінімального життєздатного продукту (Minimum viable product – MVP), який забезпечить супровід запуску реформи первинної ланки та згодом процесу відшкодування вартості ліків (реімбурсації).

16 березня 2017 року меморандумом між Міністерством охорони здоров’я, Державним агентством з питань електронного урядування, ГО “Transparency International Україна” та БО “Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД” було створено проектний офіс eHealth задля координації дій з втілення електронних інструментів.

Щоб отримати більше інформації, просимо звертатися за адресою [email protected] або зайти на сайт http://www.ehealth-ukraine.org