Сумна практика показує, що при керуванні автомобілем необхідно знати не лише правила дорожнього руху, але й правила розмови з можливими дорожніми корупціонерами. Розповідаємо, як повинні законно діяти працівники поліції у разі зупинки вашої автівки на дорозі та що робити, якщо замість сплати штрафу пропонують “вирішити ситуацію на місці”. 

Сліди корупції на дорогах

Ситуацій, коли у водіїв незаконним чином вимагають кошти за приховання факту порушень правил дорожнього руху, на жаль, багато. Найтиповіші з них, коли зупиняють автомобіль за певне порушення правил, і самі ж працівники поліції пропонують “вирішити” цю неприємну ситуацію, наповнивши їхні кишені грошима. 

У таких випадках водії часто не хочуть мати паперову тяганину зі штрафами та охоче “сплачують” їх на місті. На заміну дорожній інспектор нівелює правопорушення, наче його й не було, і таким чином забирає хабар у власну кишеню. І тоді водій чи водійка та працівники поліції одночасно стають учасниками неправомірної пропозиції, отримання винагороди і зловживанням службовими обов’язками. Або іншими словами — сприяють корупції.

Зупинили ваше авто — знайте свої права

І все ж, якщо ваше авто зупинили, ви повинні дотримуватися чіткої інструкції. 

1. Попросіть представити службове посвідчення поліцейського. Законом за водієм передбачене право попросити показати працівника поліції його службове посвідчення. Це для того, аби впевнитися, що особа справді має право  зупинити ваше авто та вимагати показати ваші документи. 

2. Запитуйте причину зупинки вашого автомобіля. Якщо поліцейський не пояснив причину затримки транспорту — пам’ятайте, що законом визначене ваше право знати причину зупинки машини. Тому впевнено наполягайте на цьому. Повний їх перелік можна знайти в Законі “Про Національну поліцію” (ч.1 ст.35).

3. Вимагайте складання протоколу. Це потрібно, якщо правопорушення не було зафіксоване автоматичним чином. Протокол деталізує та фіксує інформацію про водія та поліцейського, конкретні факти порушення ПДР, а також для закріплення  письмових заперечень водія щодо опису подій. 

 

При цьому варто мати на увазі, що законодавством встановлена відповідальність водія за невиконання лише законних вимог поліцейських (ч. 6 ст. 62 Закону України “Про Національну поліцію”). Якщо ж усіх вимог поліцейський дотримався та законно пояснив факт порушення правил дорожнього руху, вам виносять постанову про притягнення до адміністративної відповідальності та накладають штраф. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(323) "Варто мати на увазі, що законодавством встановлена відповідальність водія за невиконання лише законних вимог поліцейських (ч. 6 ст. 62 Закону України “Про Національну поліцію”)" ["quote_author"]=> string(0) "" }

Варто мати на увазі, що законодавством встановлена відповідальність водія за невиконання лише законних вимог поліцейських (ч. 6 ст. 62 Закону України “Про Національну поліцію”)

А що там зі штрафами?

  • З переліком усіх видів порушення ПДР та штрафів можна ознайомитися у Кодексі України про адміністративні правопорушення (статті 121-126, 127-1-128-1, ч.1 та ч.2 ст.129, ст. 132-1, 133-1, 133-2, 139 і 140).
  • Постанову про адміністративне правопорушення можна оскаржити протягом 10 днів до суду.
  • Заяву до суду варто подати за місцем вашої прописки або за місцеперебуванням відповідача, тобто працівника поліції. Окрім цього, постановою Великої Палати Верховного Суду України і ч.5 ст.4 Закону “Про судовий збір” визначено, що за подачу позову про скасування адміністративної відповідальності потрібно сплатити судовий збір у розмірі 0,2 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (станом на 1 липня 2020 року це  439,40 грн).

Помітили правопорушення з боку поліцейських — фіксуйте

Якщо ви добре знаєте свої водійські права та чітко розумієте законний механізм роботи поліції у разі виявлення порушення ПДР, виявити корупційний випадок буде значно простіше. У разі його виявлення важливо одразу про це повідомити на гарячу лінію Патрульної поліції. Дорожній Інспектор повинен надати вам цей телефон у випадку вашого звернення. Не виходить дізнатися – телефонуйте 102 – там зможете отримати відповідний номер.

Гаряча лінія (044) 287-82-82 працює з 8 до 20 години щодня, для надання інформаційних консультацій, прийому повідомлень про проблеми, вирішення яких належить до повноважень патрульної поліції, та зауважень і побажань щодо роботи патрульних. Електронні листи патрульна поліція приймає на адресу [email protected].

Важливо фіксувати правопорушення чи корупційні випадки. Жоден закон не забороняє вам проводити фото- та відеозйомку всього, що відбувається з водієм після зупинки авто на вимогу працівника поліції. Для цього є стаття 9 Закону України «Про Національну поліцію», в якій вказується про засади прозорої роботи поліції, а також у Цивільному Кодексі України сказано, що згода на фото- та відеозйомку допускається, якщо така фіксація дійсності відбувалась у публічному місці, яким є проїжджа частина дороги.

Якщо ж поліцейський забороняє знімати себе, апелюючи до статті 307 Цивільного кодексу про захист інтересів фізичної особи при проведенні фото-, кіно-, теле- та відеозйомок — впевнено у відповідь посилайтеся на статтю 21 ЗУ «Про інформацію», згідно з якою до інформації з обмеженим доступом не можуть бути віднесені відомості про незаконні дії органів державної влади, місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Розуміння прав і правил водіїв та працівників поліції на дорогах зробить транспортний рух не тільки безпечнішим, але й значно прозорішим.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(364) "Важливо фіксувати правопорушення чи корупційні випадки. Жоден закон не забороняє вам проводити фото- та відеозйомку всього, що відбувається з водієм після зупинки авто на вимогу працівника поліції." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Важливо фіксувати правопорушення чи корупційні випадки. Жоден закон не забороняє вам проводити фото- та відеозйомку всього, що відбувається з водієм після зупинки авто на вимогу працівника поліції.