Виконавчий директор Transparency International Ukraine в рамках щорічної зустрічі Міжнародного валютного фонду та Світового банку взяв участь у дискусії щодо відкриття інформації про бенефіціарів. Ярослав Юрчишин розповів про позитивний досвід та проблеми з якими зустрілася України на цьому шляху.

У листопаді 2014 року Україна стала однією з перших країн у світі, яка прийняла закон, який зобов’язав компанії оприлюднювати імена своїх бенефіціарних власників. Ця інформація почала зберігатися у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Щоправда, використання реєстру для пошуку інформації про бенефіціарів компанії лишилося платним.

Українське законодавство зобов’язало і державних чиновників розкривати інформацію про компанії (незалежно від країни реєстрації), щодо яких вони є бенефіціарами.  Вони зобов’язані подавати цю інформацію в електронних щорічних деклараціях. Однак пошук у реєстрі е-декларацій поки що працює лише за іменем посадовця.

22 травня 2017 року Україна підписала Меморандум про взаєморозуміння та розвиток співпраці між Міністерством юстиції України, Державним агентством з питань електронного урядування та консорціумом OpenOwnership. Його реалізація дозволяє стати першою країною, що інтегрувала свій державний центральний реєстр бенефіціарних власників з Глобальним реєстром OpenOwnership. Україна надала доступ, який дозволяє автоматичну передачу даних про бенефіціарних власників у Глобальний реєстр OpenOwnership.

Починаючи з серпня 2017 року Україна опублікувала свій реєстр на державному веб-порталі відкритих даних, який доступний для всіх і регулярно оновлюється. Відкриття реєстру було одним із зобов’язань на Антикорупційному саміті в Лондоні та в Паризькій декларації на Глобальному саміті Партнерства «Відкритий уряд». У Плані дій Партнерства «Відкритий уряд» на 2016-2018 роки Україна зобов’язалась створити кращий механізм перевірки бенефіціарних власників. Поки що його не було впроваджено. У січні 2018 року Україна подала до Глобального реєстру OpenOwnership інформацію про бенефіціарних власників 253 000 компаній.

Transparency International та колеги з Open Ownership визначили наступні ключові напрямки на яких Україна має зосередитися для покращення ситуації з розкриттям бенефіціарів та використання цієї інформації.

 

  • Підвищити рівень виконання норм закону: нинішній низький рівень виконання (наявна інформація про менш ніж 20% всіх українських компаній) демонструє, що необхідно активно забезпечувати виконання вимог та впроваджувати більш жорстку систему покарань.
  • Покращити якість даних: зараз існують певні обмеження, які знижують якість і зручність використання зібраних даних. Зокрема, це нестача даних про бенефіціарну власність у машинозчитуваному форматі. Механізми зняття статусу неоднозначності щодо осіб та компаній є ненадійними. Деталізація даних (особливо що стосується засобів контролю) – недостатня. Відсутнє відображення ланцюжків власників.
  • Актуалізувати дані: на даний момент відсутня інформація про те, коли були розміщені дані. Водночас немає вимоги підтвердження. Таким чином, неможливо визначити, чи вчасно подавалися інформація.
  • Запровадити підтвердження коректності даних: необхідно позбутися шпарин у законі і вимагати подання детальної інформації про бенефіціарну власність. У тому числі – взявши подане в законодавстві визначення «бенефіціарного власника» за основу для чіткого встановлення бенефіціарної власності. Проблему становить як відсутність перевірки інформації про бенефіціарну власність при внесенні даних, так і відсутність подальшого встановлення відповідності цієї інформації.

 

Від України у панельній дискусії щодо проблеми розкриття інформації про бенефіціарів участь взяв також заступник міністра юстиції Сергій Петухов. Щорічна зустріч МВФ/СБ відбувається в Індонезії. Виконавчий директор ТІ Україна приєднався до зустрічі на запрошення Секретаріату глобального антикорупційного руху Transparency International.