Ми створили онлайн-мапу Черкас із закупівлями шкіл та дитячих садків з 2016 року. Знайдіть свій заклад, перейдіть на тендер і подивіться: що, коли, в кого і як дорого купували.

По кожній школі чи садку можна подивитись закупівлі ремонтів, господарських товарів, меблів, форми, подарунків, електроприладів, обладнання та деякі інші. На мапі відсутні закупівлі продуктів харчування, комунальних послуг. Також не відображаються тендери, в яких щось купували одночасно для кількох закладів.

Щоб знайти школу за номером чи адресою, натисніть на квадрат в правому верхньому куті або перейдіть на сторінку Google-карти і скористайтесь пошуком. Помітили недостовірність даних? Відсутній навчальний заклад? Повідомте DOZORRO у Facebook і ми спробуємо додати навчальний заклад на мапу.

Щоб перевірити, які саме роботи і ким мали би бути виконані у закладі, що вас цікавить, просто віднайдіть його на карті та отримайте посилання на укладений договір. Якщо ж роботи за вашим спостереженням не виконані або виконані неналежним чином, ви можете залишити відгук на порталі DOZORRO, на який обов’язково відреагують представники Dozorro-спільноти, що займаються моніторингом публічних закупівель. 

Видатки на освіту є найбільш вагомою статтею місцевого бюджету. Лише у 2018 році “утримання” мережі освітніх закладів обійдеться місцевій казні майже у 800 млн гривень. Водночас тільки кожна 10 гривня, витрачена на освіту, інвестована у капітальні видатки, тобто фактичне покращення матеріально-технічної бази. Більша частина величезного освітнього пирога – це видатки “споживання”, а саме: заробітна плата та оплата рахунків за комунальні послуги.

Дивлячись на це, роль капітальних витрат зростає. Саме вдалі та, головне, ефективні інвестиції, зокрема, у енергозберігаючі технології могли б із часом зменшити видатки на оплату комунальних послуг. За 2018 рік освітяни планують витратити на тепло, світло, воду та інші комунальні послуги більше 80 млн гривень, що співмірно з освітнім бюджетом розвитку. Енергоефективність більшості місцевих закладів освіти залишається на вкрай низькому рівні.

Журналісти видання “Інфоміст” разом з партнерами з порталу DOZORRO підготували карту з візуалізацією капітальних видатків на ремонт і модернізацію закладів освіти міста. Ми переконані, що залучення батьків та небайдужих громадян до контролю якості виконання робіт підвищить не лише ефективність використання бюджетних коштів, а і сприятиме покращенню комфортності перебування у цих приміщеннях.

Видатки на ремонт та модернізацію освітніх закладів мають бути пріоритетом для влади. Водночас, каже представник “Молодої Черкащини” Артур Чемирис, у Черкасах спостерігаються негативні практики подрібнення закупівель, коли пріоритетним є не ефективне використання енергоносіїв чи підвищення комфортності перебування учня в навчальному закладі, а банальне освоєння бюджетних коштів шляхом уникнення конкурентних процедур закупівель.

За даними Публічного модуля аналітики ProZorro, більше 90% об’єктів ремонтуються без проведення жодних конкурентних торгів. Маючи визначене Законом обмеження у вартості ремонтів до 1,5 млн гривень, нерідко спостерігаємо “клаптикове” утепленням або часткову заміну віконних конструкцій того чи іншого закладу. Це не покращує комфортність перебування у місті в умовах зростання комунальних послуг.  Артур закликає батьків активно долучатися до контролю якості та повноти виконання передбачених робіт, адже від цього насамперед залежить комфортність перебування їхніх дітей у школі чи дитячому садочку у будь-яку пору року.

З іншими онлайн-картами ви можете подивитись на сайті DOZORRO.

Текст: Сергій Макаренко

Мапа: Артем Бабак