Верховна Рада ухвалила законопроект щодо оновлення органів суддівського врядування. Ідеться про фактичний перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів і зміни в роботі Вищої ради правосуддя. 

Зокрема парламент підтримав створення Комісії з питань доброчесності та етики (Етична комісія) при Вищій раді правосуддя із 6 осіб: три члена ВРП і три міжнародні експерти. Комісія контролюватиме прозорість і підзвітність органів суддівського врядування та “сприятиме врахуванню ними думки громадськості”.

Окрім того, членів ВККС переоберуть на конкурсі. А Етична комісія протягом 30 днів з моменту її створення перевірить чинних членів ВРП на доброчесність.

Ці зміни не будуть ефективними, якщо не відбудеться перезавантаження Вищої ради правосуддя. Громадські організації неодноразово висловлювали принципову позицію щодо реальної реформи ВРП. Бо саме від неї залежить багато важливих рішень у судовій системі. Наприклад, неоновлена Рада проводитиме конкурс на суддів Верховного суду”, — зазначила керівник юридичного відділу Transparency International Ukraine Катерина Риженко.

Також ВРП призначає членів Вищої кваліфкомісії суддів, затверджує регламент ВККС та формує половину Комісії з питань доброчесності. Окремий ризик – рішення Конкурсної та Етичної комісії оскаржуватимуться в сумнозвісному Окружному адміністративному суді Києва.

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.