25 червня нарешті маємо ще одного кандидата, який проходить до наступного етапу: це Андрій Синюк. Він — прокурор Офісу Генерального прокурора.

Синюк працює в органах прокуратури вже понад 10 років. За словами кандидата, за цей час він неодноразово заохочувався Генпрокурором та прокурорами області.

“Весь мій трудовий шлях — це історія боротьби зі злочинністю та боротьба за справедливість”, — сказав на початку співбесіди Синюк.

Синюк є в переліку кандидатів, до доброчесності яких були запитання в проєкту “НЕгідні очолити САП”. Але він надав свої пояснення, а наші експерти проаналізували їх і зробили свої висновки.

“За” кандидата члени Комісії проголосували одноголосно. 

Ще один кандидат, Роман Симків, не пройшов далі. Він — прокурор САП, працює в органах прокуратури з 2006 року. Саме Симків вів справи Насірова, Мартиненка, Альперіна, Онищенка, а також справу щодо Татарова.

Він розповів деталі про те, що у 2015 році йому спалили автомобіль. Прокурор пов’язує це з розслідуванням “бурштинових справ”.

Комісія зазначила, що за їхньою інформацією, кандидата нібито висували на посаду Генпрокурора громадські активісти. Але Симків сказав, що не має спілкування з активістами і не може коментувати це. А ще в нього є відзнака від міжнародних партнерів за участь в одному з розслідувань.

Шести голосів “За” (чотири з яких — від представників Ради прокурорів) йому не вистачило, щоб пройти до наступного етапу. 

Не пройшов й Іван Смілий, заступник Голови Держгеокадастру. Раніше Смілий був керівником підрозділу в НАБУ і розслідував справи, пов’язані з землею. Як стверджує кандидат, саме завдяки цьому досвіду він зміг повністю вивчити принцип роботи Держгекадастру й отримати необхідні знання для зайняття посади заступника Голови Держгеокадастру.

Коли члени Комісії запитали, а чи ж не буде у нього конфлікту інтересів (САП здійснює контроль за дотриманням НАБУ законодавства), то він запевнив, що прийме принципове рішення і буде діяти виключно в інтересах законності.

Кандидата підтримали лише Катерина Коваль, Роман Куйбіда та Драго Кос.

Після невтішного для нього рішення комісії Іван Смілий зробив несподівану заяву: “Прийняте вами рішення необґрунтоване, а ті кандидати, яких ви відхиляєте, були дійсно достойними. Сьогодні був на співбесіді Роман Симків, і я вважаю, що це був один із найкращих кандидатів. Якщо до мене у вас були якісь запитання, то до нього запитань я наразі не почув, і він так само був відхилений. Я прошу комісію, виберіть, будь ласка, керівника САП, він повинен бути. САП повинна працювати, а не слухати те, що їм кажуть з різних генеральних прокуратур”.