Для вдалої антикорупційної реформи країнам ЄС слід зробити прозорішим процес прийняття рішень, уникати конфлікту інтересів і надмірного впливу лобістів та створити Європейську прокуратуру для боротьби з транскордонними корупційними злочинами й відмиванням грошей. Про особливості регулювання конфлікту інтересів та корупційні ризики у ЄС розповідав Даніель Фройнд, керівник відділу адвокацїі Transparency International EU, під час лекції 19 травня. Обговорення модерував операційний директор ТІ Україна Андрій Боровик.

Більше половини колишніх єврокомісарів та депутатів Європарламенту користуються «дверима, що обертаються»: після держслужби вони впливають на політику як лобісти. На думку Даніеля Фройнда з ТІ EU, процес законотворчості й прийняття рішень у ЄС є недостатньо прозорим попри тривалі антикорупційні реформи й верховенство права.

«Лобізм має бути прилюдним. Без цього представницька демократія не може працювати, – вважає Даніель Фройнд. – Завдяки інструменту EU Integrity Watch ми публікуємо інформацію про колишніх політиків ЄС і теперішніх лобістів. Нехай суспільство розсуджує, що ліпше». Даніель зазначає, що сайтом-реєстром користуються самі лобісти й перевіряють, які теми просувають їхні конкуренти.

Політика «прозорості за умовчанням» має включати публікацію всіх документів законотворення. З 2009 по 2014 роки відбулося понад півтори тисячі тристоронніх зустрічей, проте чимало документів стосовно них не були доступні загалу та містили лише часткові дані. Окрім того, реєстр лобістів має бути обов’язковим. Наразі робота більше 35 тис лобістів не є регламентованою, а «період охолодження» для європейських політиків лишається невизначеним.

«Всі мають право на працю та вибір професії. Проте в переході після політики потрібно уникати етичних суперечностей. Варто побути на нейтральному полі, – пояснює Даніель Фройнд. – Ми пропонуємо, щоб від шести місяців до двох років політики отримували зарплатню від платників податків, поки шукають роботу. Вони можуть займатися чим завгодно, але не повертатися як лобісти».

Серед найвпливовіших компаній, які мають найбільшу кількість зустрічей та активно й рішуче працюють дистанційно, є Google. Понад 50% лобістів Google наймаються з парламенту. На думку Даніеля, вважливим є введення відкритих реєстрів бенефіціарів, наступним кроком має стати більша прозорості податкової звітності великих корпорацій.

Разом із тим Фройнд стверджує, що регулювання лобізму варто відкласти, якщо рівень корупції лишається досі високим у країні. За його словами, лібералізація візового режиму з Україною є прикладом вдалих реформ, проте вони мають тривати, як і громадський контроль за урядом, який намагатиметься «спустити» реформи. В антикорупційній доповіді ЄС досі йдеться про великий «розрив реалізації» між антикорупційним законодавством і реальними практиками.

«У країнах східної Європи, зокрема Угорщині, після вступу в ЄС відбувається регрес антикорупційної боротьби, – вважає керівник відділу адвокації ТІ EU Даніель Фройнд. – Критики уряду зазнають тиску, а ЗМІ контролює провладна еліта. У Румунії ми бачимо сотні тисяч людей на вулицях, які намагаються змінити правила боротьби з корупцією. Політики відступають, намагаються бавитися, проте треба лишатися пильними. В Угорщині ми не бачимо схожої мобілізації».

Лекція була організована Transparency International Україна за підтримки Представництва Фонду Фрідріха Науманна в Україна та Білорусі. Це третій захід в рамках спільного освітнього проекту. У березні 2017 року лекцію прочитав Дункан Хеймс, директор з питань політики представництва глобальної антикорупційної мережі Transparency International у Великобританії. У квітні відбулася панельна дискусія за участі виконавчого директора Transparency International Литва Сергіуса Муравйоваса, шеф-редактора “Детектор медіа” Наталії Лигачової та журналіста Павла Казаріна.