За тиждень двоє суддів-хабарників отримали вироки у Вищому антикорупційному суді, а ще одному Апеляційна палата ВАКС залишила вирок у силі!

19 лютого колегія суддів ВАКС під головуванням судді Лесі Федорак визнала винним суддю апеляційного суду Володимира Пономаренка і призначила йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на два роки. Ідеться про зловживання впливом суддею.

Як встановили детективи НАБУ і прокурори САП, у 2018 році суддя отримав 30 тисяч за вплив на іншого суддю. Пономаренко мав незаконно вплинути на суддю Соснівського районного суду м. Черкаси з метою непритягнення одного з фігурантів справи до адміністративної відповідальності за керування у нетверезому стані.

Це був вже другий подібний вирок для судді цього тижня. Раніше ВАКС засудив суддю-хабарника Івана Тулика до 6 років в‘язниці, конфіскації усього майна та позбавлення права обіймати посаду судді на 3 роки. НАБУ-САП довели, що він причетний до 2 епізодів отримання хабаря: у вересні 2018 року 400 доларів та у березні 2019 року 10 тис. гривень. 

За першу суму він, за версією слідства, також погодився посприяти у позитивному вирішенні у “водійській” справі, яка перебувала на розгляді в іншого судді Рахівського районного суду. За іншу — розглянути на користь цього ж фігуранта цивільну справу про стягнення боргу.

На апеляційне оскарження вироків у обвинувачених є 30 днів з дня проголошення вироку.

Також 19 лютого в Апеляційній палаті ВАКС судді Віктор Панкулич, Сергій Боднар та Ігор Панаід залишили в силі вирок для колишнього судді-втікача Господарського суду Одеської області Павла Меденцева. Вирок для нього: 9 років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади судді чи представника влади строком на 3 роки, з конфіскацією всього майна та спецконфіскацією 250 тис. грн. Це — за вимагання та одержання 570 тис. грн хабаря.

Таким чином, за тиждень троє суддів отримали вироки від Антикорсуду за хабарництво.