Міністерство охорони здоров’я, представники ІТ-бізнесу та громадські організації підписали технічний меморандум про роботу над першим сервісом системи E-Health. Продукт співпраці всіх зацікавлених сторін допоможе втілити принцип «гроші йдуть за пацієнтом», який покладений в основу реформи системи охорони здоров’я. Електронна система дозволить вести облік угод між пацієнтом та лікарем. Це дасть можливість контролювати фінанси і не витрачати їх на «віртуальних» лікарів та хворих.

 

marusov

Transparency International Україна в особі голови правління Андрія Марусова також підписала Меморандум. ТІ Україна буде виступати гарантом прозорості процесу розробки та втілення цієї реформи. Андрій Марусов відзначив:

 

«Вся ця система має бути максимально відкритою і прозорою для всіх. Щоб з самого початку в ній були закладені антикорупційні запобіжники. Дуже важливо, що все з самого початку робиться шляхом діалогу, шляхом компромісу всіх зацікавлених. Це стратегія розвитку українського суспільства. Досвід створення ProZorro є для цього унікальним прикладом».

health2

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун висловила сподівання, що майбутня українська система E-Health, буде такого рівня, що інші країни висловлять бажання запозичити її. Так само, як зараз цікавляться системою ProZorro. Щодо першого сервісу, який ймовірно запрацює наступного року (реєстрація угод між лікарем та пацієнтом), то це, на думку урядовця, дозволить слідкувати за фінансуванням. Адже система дозволить налагодити і простежити нові зв’язки між пацієнтом і лікарем з одного боку та лікарем і міністерством – з іншого.

 

Голова координаційної ради Мережі ЛЖВ Дмитро Шерембей наголосив:

 

«Коли ця система запрацює  – почнуть економитися гроші, буде менше помилок, буде більше життя і більше можливостей. Лише наступного року в охорону здоров’я інвестують 88 млрд. грн. За весь час незалежності ніхто насправді не може зрозуміти, як витрачаються ці кошти. І це буде перший час, коли ми будемо розуміти як функціонують ресурси і як багато здоров’я вони зберігають.»

Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк відзначив, що в ініціативній групі працює понад 120 фахівців, експертів та волонтерів. Темп роботи і прогрес який демонструє група, на думку П. Ковтонюка, є дуже добрим. А відкритість формату проекту, попри складнощі при ухваленні рішень, є правильним вибором. Заступник глави адміністрації Президента Дмитро Шимків звернув увагу на те, що в світі не так багато прикладів успішних реалізації проектів E-Health. Причина – всі вони впроваджувалися згори вниз. Тому принципи на яких закладається E-Health в Україні вигідно відрізняють нашу країну.

Очікується, що пілотну версію першого продукту буде розроблено протягом двох місяців з моменту підписання Меморандуму. Нагадаємо, підписання першого Меморандуму щодо намірів співпраці у побудові в Україні прозорої та ефективної електронної системи охорони здоров’я відбулось 25 листопада 2016 р. в Міністерстві охорони здоров’я України.

Щоб приєднатись до ініціативи, надішліть листа на адресу [email protected]

Ключові документи публічної ініціативи доступні за посиланням: https://goo.gl/PKpAKc

Читайте також запитання та відповіді про систему eHealth в Україні.