Експерта з урядування Transparency International Україна Олесю Архипську обрали членом Координаційної ради з питань реалізації в Україні Ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд» (OGP) від громадськості.

Серед учасників конкурсу експерт з урядування представництва міжнародної антикорупційної організації Transparency International в Україні Олеся Архипська посіла перше місце й отримала найбільшу кількість балів – 39,5. Для участі у відборі до Координаційної ради OGP кожен із кандидатів подав мотиваційний лист, ідеї та рекомендації щодо розвитку OGP  в Україні на найближчі 2 роки й опис попередньої діяльності й реалізованих заходів.

«TI Україна активно брала участь в Ініціативі від самого початку її заснування. Для мене особисто участь – це виклик з подальшого становлення взаємодії із впровадження нових відкритих стандартів відповідального партнерства, а також належне професійне впровадження взятих нами, Україною, зобов’язань в рамках національного Плану дій та «Паризької декларації». А ще мрію, щоб Україна стала флагманом транснаціонального партнерства серед країн-учасниць. ТІ Україна як представництво потужного глобального руху Transparency International має бути рушієм цих змін», – прокоментувала Олеся Архипська.

Найвищі бали отримували ті заявки, що включали чітко сформульовану й аргументовану мотивацію, чому кандидат прагне брати участь у Координаційній раді та наскільки ефективним буде членство для реалізації Ініціативи, а дворічний план дій кандидата був розгорнутим і конкретним.

Оцінювали кандидатів на членство представники проекту Швейцарського бюро співробітництва «Електронне урядування для підзвітності влади та участі суспільства» (EGAP), неурядової організації «Інститут відкритих урядів» (Республіка Молдова), Програми розвитку ООН в Україні, Міжнародного фонду «Відродження». Конкурс тривав з 30 березня по 8 травня 2017 року.

У лютому 2017 року уряд ухвалив зміни, що удосконалюють процес формування та організацію роботи Координаційної ради. Кількість її членів оптимізували з 40 до 14 – по сім представників від громадськості та виконавчої влади. Окрім того, рада матиме двох співголів – від Кабінету міністрів та громадського сектору. Такий механізм посилить взаємодію між органами виконавчої влади та неурядовими організаціями.

Довідка

20 вересня 2011 р. у рамках сесії Генеральної Асамблеї ООН 8 країн-засновниць (Бразилія, Сполучені Штати Америки, Індонезія, Мексика, Норвегія, Філіппіни, Південно-Африканська Республіка, Сполучене Королівство) започаткували Ініціативу «Партнерство «Відкритий Уряд», підписавши Декларацію Партнерства. Україна приєдналася до Ініціативи у вересні 2011 року. Станом на 1 лютого 2017 р. до Ініціативи приєдналися 75 країн.

Завантажити